'Jij zegt het', de nieuwe Connie Palmen die nog maar net uit is, gaat blijkbaar al gretig over de toonbank in de boekhandel want prijkt op de vierde stek in de top 10 van best verkochte romans van afgelopen week. 'Niemand hield van Billie Vuist', de nieuwste schelmenroman van Marnix Peeters, doet het ook goed in de verkoop en staat op een negende plaats.

Drastische zelfmoord

GF
© GF

Palmen schreef met 'Jij zegt het' (uitgeverij Prometheus) een (gefingeerde) biecht van de Britse dichter Ted Hughes die ooit getrouwd was met dichteres Sylvia Plath. Hun amour fou eindigde met de drastische zelfmoord van Plath (ze stak het hoofd in het gasfornuis en stikte). Casanova Hughes bleef zijn hele lang vrij vraag over de manier waarop een en ander in hun relatie was scheefgelopen. Palmen kroop nu in zijn huid in een nieuw staaltje getuigenisliteratuur, waar ze zo sterk in is en waar de lezers wel pap van lusten.

Feest van de slechte smaak

Ook in Nederland dook Palmen al op de derde plaats binnen in de all round top 60, na David Lagercrantz' vervolg van Stieg Larssons Millennium-trilogie ('Wat ons niet zal doden') en Paula Hawkins' 'Het meisje in de trein'.

Een andere nieuwkomer in de Vlaamse top 10 is dus Marnix Peeters die met 'Niemand hield van Billie Vuist' (uitgeverij Prometheus) zijn reputatie van partycrasher van de Vlaamse letteren weer alle eer aandoet. Alles waar in de doorsnee roman met een boogje om heen wordt gelopen, zoekt Peeters op: een feest van de slechte smaak volgens sommigen, een slag in het gezicht volgens anderen.

Nieuw pand aan de Herengracht

Het zal uitgever Mai Spijkers van Prometheus, die beide auteurs in zijn stal heeft, worst wezen. Met de nieuwe Jonathan Franzen ('Op zoek naar zuiverheid') op plaats 6 en de eeuwige Griet Op De Beeck ('Kom hier dat ik u kus') op rang 10 van de hitparade, domineert Prometheus de top 10 met zo maar eventjes 4 goudhaantjes. Geen wonder dat Spijkers aankondigde dat zijn succesvol uitgevershuis volgend jaar een nieuw majestueus pand aan de Amsterdamse Herengracht zal betrekken, met ruimte tuin voor de voorstelling van al die sellers uiteraard.

Frank Hellemans

'Jij zegt het', de nieuwe Connie Palmen die nog maar net uit is, gaat blijkbaar al gretig over de toonbank in de boekhandel want prijkt op de vierde stek in de top 10 van best verkochte romans van afgelopen week. 'Niemand hield van Billie Vuist', de nieuwste schelmenroman van Marnix Peeters, doet het ook goed in de verkoop en staat op een negende plaats.Drastische zelfmoordPalmen schreef met 'Jij zegt het' (uitgeverij Prometheus) een (gefingeerde) biecht van de Britse dichter Ted Hughes die ooit getrouwd was met dichteres Sylvia Plath. Hun amour fou eindigde met de drastische zelfmoord van Plath (ze stak het hoofd in het gasfornuis en stikte). Casanova Hughes bleef zijn hele lang vrij vraag over de manier waarop een en ander in hun relatie was scheefgelopen. Palmen kroop nu in zijn huid in een nieuw staaltje getuigenisliteratuur, waar ze zo sterk in is en waar de lezers wel pap van lusten. Feest van de slechte smaakOok in Nederland dook Palmen al op de derde plaats binnen in de all round top 60, na David Lagercrantz' vervolg van Stieg Larssons Millennium-trilogie ('Wat ons niet zal doden') en Paula Hawkins' 'Het meisje in de trein'.Een andere nieuwkomer in de Vlaamse top 10 is dus Marnix Peeters die met 'Niemand hield van Billie Vuist' (uitgeverij Prometheus) zijn reputatie van partycrasher van de Vlaamse letteren weer alle eer aandoet. Alles waar in de doorsnee roman met een boogje om heen wordt gelopen, zoekt Peeters op: een feest van de slechte smaak volgens sommigen, een slag in het gezicht volgens anderen. Nieuw pand aan de HerengrachtHet zal uitgever Mai Spijkers van Prometheus, die beide auteurs in zijn stal heeft, worst wezen. Met de nieuwe Jonathan Franzen ('Op zoek naar zuiverheid') op plaats 6 en de eeuwige Griet Op De Beeck ('Kom hier dat ik u kus') op rang 10 van de hitparade, domineert Prometheus de top 10 met zo maar eventjes 4 goudhaantjes. Geen wonder dat Spijkers aankondigde dat zijn succesvol uitgevershuis volgend jaar een nieuw majestueus pand aan de Amsterdamse Herengracht zal betrekken, met ruimte tuin voor de voorstelling van al die sellers uiteraard.Frank Hellemans