'Congo. Een geschiedenis' van David Van Reybrouck wordt pas op 3 mei officieel gepresenteerd. Al een dag vroeger - op zondag 2 mei - praat Knack-journalist Joël de Ceulaer met de auteur over zijn boek in Oostende om 15u. Dit gesprek kadert in een themanamiddag over de geschiedenis van Congo.

In het artistiek deel worden er fragmenten getoond uit de recente documentaire 'Cemetery State' van Filip De Boeck over het alledaagse leven in Kinshasa en meer bepaald in Kintambo, een voormalige begraafplaats in de sloppenwijken. Daarnaast leest de Congolese acteur en theaterdirecteur Papy Mbwiti voor uit 'Missie' (de bekroonde theatermonoloog op basis van getuigenissen van Vlaamse missionarissen) en gaat in gesprek met auteur Van Reybrouck.

Gastheer en moderator Joël De Ceulaer brengt Jo De Neckere, reeds decennia 'pater missionaris van Afrika', beter bekend als 'witte pater' en de Vlaamse Congolees en antropoloog (KULeuven) Zana Etambala rond de tafel naast Van Reybrouck zelf voor een kritische vragenronde met antwoorden uit eerste hand.

Meer info over het Salon vindt u hier.

(bron: persbericht Vrijstaat O.)

Frank Hellemans