Confituur-boekhandels doen u een Hendryckx cadeau

Michiel Hendryckx, zelfportret in scheerspiegel. © Michiel Hendryckx

Het gaat goed met Confituur, het samenwerkingsverband van zelfstandige boekhandels, dat vrijdag 12 december zijn klanten een aardig boekje van Michiel Hendryckx cadeau doet. René van Loon hoopt ondertussen dat de vaste boekenprijs er eindelijk komt.

Vijftien procent omzetstijging van de stand op de Boekenbeurs. Goede verkopen in de winkel. Steeds meer steun van uitgevers. En een gereglementeerde boekenprijs in aantocht. De 27 aangesloten boekhandels van Confituur vieren aanstaande vrijdag de derde Dag van de Onafhankelijke Boekhandel met groeiend zelfbewustzijn. Deze keer krijgen klanten bij aankoop van minimaal 12,50 euro het sympathieke ‘De tuin van Maigret’ van fotograaf, tv-maker en schrijver Michiel Hendryckx.

Maigret revisited

Hoofdpersoon van het veertig pagina’s tellende, vlot geschreven boekje (oplage: 7500 exemplaren) is hoogleraar Joseph Gervais. Als hij in Parijs zijn buurtgenoot Maigret niet langer tegenkomt, achterhaalt hij diens vakantieadres in Meung-sur-Loire. Op brieven reageert Maigret niet, dus reist hij onaangekondigd naar het departement Loiret. Daar wordt Gervais zo gastvrij onthaald dat hij tegen de beroemde commissaris bij het afscheid zijn diepste wens aan Maigret durft voor te leggen.

‘De tuin van Maigret’ is vooral leuk voor wie het personage van Simenon, dat uitgeverij De Bezige Bij dit najaar groots herintroduceert, goed kent. Hoe varieert Hendryckx op diens karaktereigenschappen? Waarom? In ‘Ceux du Grande-Café’, het enige verhaal dat geheel in Meung-sur-Loire speelt, doodt de gepensioneerd commissaris de tijd met kaartspelen in het café. Bij Hendryckx tuiniert hij intensief. In de boeken heeft Maigret een overleden dochter – in dit verband goed om te weten.

Veel bij Confituur aangesloten boekhandels organiseren vrijdag speciale activiteiten.
Veel bij Confituur aangesloten boekhandels organiseren vrijdag speciale activiteiten.© Confituur

Beter dan de markt

Hoe goed de omzet van de onafhankelijke boekhandels in 2014 precies is, kan René van Loon niet zeggen. De oud-directeur van VBK België verricht sinds januari hand en spandiensten voor Confituur. Niet alle winkels geven hun cijfers door aan het marktonderzoeksbureau GfK. ‘We willen diegene die dat niet doen, overhalen dat wel te gaan doen. Nu bekijken sommige boekverkopers hun omzet nog gevoelsmatig. Maar het gevoel is zeker dat we het beter doen dan de markt.’

De activiteiten van Confituur blijven bescheiden. Een wekelijkse boekentip in ‘De Morgen’, inmiddels drie aparte boekenkaternen in deze krant, gezamenlijke aanwezigheid op de Boekenbeurs en een enkele promotionele acties in de winkel. Meer collectieve promotie dan de winkels doen. Aan gezamenlijke commerciële afspraken waagt Confituur zich helemaal niet. De boekverkopers willen absoluut niet, zoals Colibro indertijd, verplicht worden titels op voorraad te hebben.

Wel krijgt Confituur meer en meer steun van uitgeverijen. Vooral onafhankelijke uitgeverijen als Vrijdag, Van Halewyck, Karaat en Cossee zien in dat het voortbestaan van zelfstandige boekhandels met een eigenzinnig aanbod ook in hún belang is, vertelt Van Loon. Zij steunen Confituur in natura. Zo konden klanten dit jaar ‘Zijde’ van Alessandro Barrico en ‘De voorlezer’ van Bernhard Schlink krijgen bij aankoop van een nieuw boek van deze auteur.

Gereglementeerde boekenprijs

Ook grote uitgeverijen schragen Confituur met meer dan mooie woorden alleen. Onder andere Lannoo doneert het samenwerkingsverband een niet gespecifieerd bedrag om de werking te kunnen betalen. De uitgeverij werkt voor haar regionale boekenmarkten ook het liefst samen met een Confituur-winkels. En in 2015 start uitgeverij Lebowski met een Book of the Month Club, waarvan luxe uitgaves van onder meer Robert Walser en Roberto Bolaño (bijna) alleen bij Confituur zijn te krijgen.

Het beste nieuws van 2014 is evenwel, zegt Van Loon, de aankondiging van een gereglementeerde boekenprijs in het Vlaamse regeerakkoord. ‘Eindelijk heeft de politiek geluisterd naar wat leeft bij de boekhandel. Eindelijk komt er een systeem waarin de boekhandel zich niet de kaas van het brood laat eten door niet-boekhandels die klanten lokken met grote kortingen op bestsellers die in de eerste plaats door de boekhandels groot zijn gemaakt.’

De belofte van de regering is echter nog niet gerealiseerd. Stuurt Confituur daarom een exemplaar van ‘De tuin van Maigret’ naar Vlaams minister van cultuur Sven Gatz? Van Loon: ‘Ik denk niet dat daar iemand al aan heeft gedacht. Maar dat is een goed idee. Ik ga daar gelijk werk van maken.’

Maarten Dessing

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content