Sinds enkele jaren staat de Man Booker Prize open voor schrijvers van alle nationaliteiten, op voorwaarde dat het boek is geschreven in het Engels en gepubliceerd is in het Verenigd Koninkrijk. Dit jaar maakte de jury een selectie uit 155 boeken die verschenen zijn (of nog verschijnen) tussen 1 oktober 2015 en 30 september 2016. Onder de 13 genomineerden zitten zes vrouwelijke auteurs en zeven mannen, met daarbij vier Amerikaanse auteurs en zeven Britten. Er zit werk tussen van gevestigde namen zoals J.M. Coetzee met "The Childhood of Jesus", Deborah Levy - die in 2012 ook al genomineerd was voor "Swimming Pool" - met "Hot Milk", de Schotse A.L. Kennedy met "Serious Sweet" en Elizabeth Strout met "My Name is Lucy Barton".

Maar op de longlist prijken ook vier debuten: "Hystophia" van David Means, "The Many" van Wyl Menmuir, "Eileen" door Ottessa Moshfegh en "Work Like Any Other" van Virginia Reeves.

Een boek dat ook in het oog springt, is dat van Graeme Macrae Burnett ("His Bloody Project"). Het gebeurt namelijk niet snel dat een psychologische misdaadthriller kans maakt op de prestigieuze prijs.

Pas op 26 september in de winkel

Het wordt ook afwachten of Coetzee zijn derde Booker Prize in de wacht kan slepen. Coetzee won de prijs eerder al voor "Life & Times of Michael K" (1983) en voor "Disgrace" (1999). In 2009 maakte hij met "Summertime" al eens kans op een derde Booker Prize, maar toen won Hilary Mantel met "Wolf Hall". Ook Peter Carey maakte ooit (in 2010) kans op een derde bekroning, maar greep er toen ook naast.

Nog opvallend aan de nominatie is dat het boek van Coetzee pas op 26 september in de winkelrekken zal liggen. Dat betekent dat naast de jury van de Booker Prize nog maar weinig mensen het boek hebben gelezen. Het weinige dat van het boek bekend is, is dat het gaat om een opvolger van het in 2013 verschenen "The Childhood of Jesus".

Opvallende afwezigen op de lijst genomineerden zijn: Ian McEwan, Julian Barnes Don DeLillo en Jonathan Safran Foer. (Belga/TE)

Hier de lijst met de dertien genomineerden:

Paul Beatty - "The Sellout"

J.M. Coetzee - "The Schooldays of Jesus"

A.L. Kennedy - "Serious Sweet"

Deborah Levy - "Hot Milk"

Graeme Macrae Burnet - "His Bloody Project"

Ian McGuire - "The North Water"

David Means - "Hystopia"

Wyl Menuir - "The Many"

Otessa Moshfegh - "Eileen"

Virginia Reeves - "Work Like Any Other"

Elizabeth Strout - "My Name is Lucy Barton"

David Szalay - "All That Man Is"

Madeleine Thien - "Do Not Say We Have Nothing"

Op 13 september wordt de shortlist bekendgemaakt, de uiteindelijke winnaar - die beloond wordt met een prijs van 50.000 pond - op 25 oktober.

Sinds enkele jaren staat de Man Booker Prize open voor schrijvers van alle nationaliteiten, op voorwaarde dat het boek is geschreven in het Engels en gepubliceerd is in het Verenigd Koninkrijk. Dit jaar maakte de jury een selectie uit 155 boeken die verschenen zijn (of nog verschijnen) tussen 1 oktober 2015 en 30 september 2016. Onder de 13 genomineerden zitten zes vrouwelijke auteurs en zeven mannen, met daarbij vier Amerikaanse auteurs en zeven Britten. Er zit werk tussen van gevestigde namen zoals J.M. Coetzee met "The Childhood of Jesus", Deborah Levy - die in 2012 ook al genomineerd was voor "Swimming Pool" - met "Hot Milk", de Schotse A.L. Kennedy met "Serious Sweet" en Elizabeth Strout met "My Name is Lucy Barton". Maar op de longlist prijken ook vier debuten: "Hystophia" van David Means, "The Many" van Wyl Menmuir, "Eileen" door Ottessa Moshfegh en "Work Like Any Other" van Virginia Reeves. Een boek dat ook in het oog springt, is dat van Graeme Macrae Burnett ("His Bloody Project"). Het gebeurt namelijk niet snel dat een psychologische misdaadthriller kans maakt op de prestigieuze prijs. Het wordt ook afwachten of Coetzee zijn derde Booker Prize in de wacht kan slepen. Coetzee won de prijs eerder al voor "Life & Times of Michael K" (1983) en voor "Disgrace" (1999). In 2009 maakte hij met "Summertime" al eens kans op een derde Booker Prize, maar toen won Hilary Mantel met "Wolf Hall". Ook Peter Carey maakte ooit (in 2010) kans op een derde bekroning, maar greep er toen ook naast. Nog opvallend aan de nominatie is dat het boek van Coetzee pas op 26 september in de winkelrekken zal liggen. Dat betekent dat naast de jury van de Booker Prize nog maar weinig mensen het boek hebben gelezen. Het weinige dat van het boek bekend is, is dat het gaat om een opvolger van het in 2013 verschenen "The Childhood of Jesus". Opvallende afwezigen op de lijst genomineerden zijn: Ian McEwan, Julian Barnes Don DeLillo en Jonathan Safran Foer. (Belga/TE)Hier de lijst met de dertien genomineerden: Paul Beatty - "The Sellout" J.M. Coetzee - "The Schooldays of Jesus" A.L. Kennedy - "Serious Sweet" Deborah Levy - "Hot Milk" Graeme Macrae Burnet - "His Bloody Project" Ian McGuire - "The North Water" David Means - "Hystopia" Wyl Menuir - "The Many" Otessa Moshfegh - "Eileen" Virginia Reeves - "Work Like Any Other" Elizabeth Strout - "My Name is Lucy Barton" David Szalay - "All That Man Is" Madeleine Thien - "Do Not Say We Have Nothing"