Claus-zonen in hoger beroep om 'De Wolken' uit de rekken te halen De zonen van de Vlaamse schrijver Hugo Claus gaan in hoger beroep tegen de beslissing van de kortgedingrechter om de verkoop van het postuum uitgegeven werk 'De Wolken' toe te laten. Thomas Claus en Arthur Kristel hadden een kort geding aangespannen tegen uitgeverij De Bezige Bij en Veerle Claus-De Wit, de laatste echtgenote en weduwe van de auteur.

Volgens de zonen worden hun privacy en die van hun vader geschonden door de publicatie. Bovendien betwisten ze de geldigheid van het document uit 2007 waarin Claus zijn weduwe Veerle Claus-De Wit aanduidt als beheerder van zijn patrimonium. Volgens de rechter ging het wel degelijk om een geldig document. De eis werd dan ook ongegrond verklaard.

Ook de klacht tegen uitgeverij De Bezig Bij werd afgewezen. Omdat in dit geval de auteur, Mark Schaevers, bekend is, hadden de Claus-zonen het kort geding tegen hem moeten aanspannen.

Versnipperaar voor 'Verzamelde gedichten' van Eddy van Vliet De recente commotie rond het grafmonument voor de Vlaamse dichter Eddy van Vliet in het West-Vlaamse Watou zette Yves T'sjoen ertoe aan een bedenking te schrijven over de manier waarop met de restoplage van een editie van Van Vliets 'Verzamelde gedichten' is omgesprongen. Blijkbaar wilde de uitgever de versnipperaar van onder het stof halen. T'sjoen schrijft: "Met het excuus dat de poëzie van een zo geliefd, ja zelfs populair dichter, en een trouw fondsauteur niet in de ramsj kon worden gegooid, werden de grove middelen bovengehaald". Het volledige verhaal is te lezen op Versindaba.

Arnon Grunberg schrijft Groot Dictee der Nederlandse Taal De Nederlandse auteur Arnon Grunberg schrijft dit jaar het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Dat meldt onder meer medeorganisator De Morgen. Vorig jaar deed zijn collega en landgenoot Tommy Wieringa de Vlaamse en Nederlandse deelnemers zweten met de tekst 'Kakofonie'. De 22ste editie van het dictee vindt op woensdag 14 december plaats in de Nederlandse Eerste Kamer.

Serra krijgt Frans Prix Goncourt voor Biografie De Franse Prix Goncourt voor Biografie gaat dit jaar naar de Italiaan Maurizio Serra. Hij krijgt de prijs voor het werk 'Malaparte, vie et légendes', dat het levensverhaal vertelt van de Italiaanse auteur Curzio Malaparte. De bekroonde schrijver is behalve auteur ook Italiaans ambassadeur bij werelderfgoedorganisatie UNESCO. Zie ook: Cobra.be.


(Bron: persberichten)

Liesbeth Vanderveken

Claus-zonen in hoger beroep om 'De Wolken' uit de rekken te halen De zonen van de Vlaamse schrijver Hugo Claus gaan in hoger beroep tegen de beslissing van de kortgedingrechter om de verkoop van het postuum uitgegeven werk 'De Wolken' toe te laten. Thomas Claus en Arthur Kristel hadden een kort geding aangespannen tegen uitgeverij De Bezige Bij en Veerle Claus-De Wit, de laatste echtgenote en weduwe van de auteur. Volgens de zonen worden hun privacy en die van hun vader geschonden door de publicatie. Bovendien betwisten ze de geldigheid van het document uit 2007 waarin Claus zijn weduwe Veerle Claus-De Wit aanduidt als beheerder van zijn patrimonium. Volgens de rechter ging het wel degelijk om een geldig document. De eis werd dan ook ongegrond verklaard. Ook de klacht tegen uitgeverij De Bezig Bij werd afgewezen. Omdat in dit geval de auteur, Mark Schaevers, bekend is, hadden de Claus-zonen het kort geding tegen hem moeten aanspannen. Versnipperaar voor 'Verzamelde gedichten' van Eddy van Vliet De recente commotie rond het grafmonument voor de Vlaamse dichter Eddy van Vliet in het West-Vlaamse Watou zette Yves T'sjoen ertoe aan een bedenking te schrijven over de manier waarop met de restoplage van een editie van Van Vliets 'Verzamelde gedichten' is omgesprongen. Blijkbaar wilde de uitgever de versnipperaar van onder het stof halen. T'sjoen schrijft: "Met het excuus dat de poëzie van een zo geliefd, ja zelfs populair dichter, en een trouw fondsauteur niet in de ramsj kon worden gegooid, werden de grove middelen bovengehaald". Het volledige verhaal is te lezen op Versindaba. Arnon Grunberg schrijft Groot Dictee der Nederlandse Taal De Nederlandse auteur Arnon Grunberg schrijft dit jaar het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Dat meldt onder meer medeorganisator De Morgen. Vorig jaar deed zijn collega en landgenoot Tommy Wieringa de Vlaamse en Nederlandse deelnemers zweten met de tekst 'Kakofonie'. De 22ste editie van het dictee vindt op woensdag 14 december plaats in de Nederlandse Eerste Kamer. Serra krijgt Frans Prix Goncourt voor Biografie De Franse Prix Goncourt voor Biografie gaat dit jaar naar de Italiaan Maurizio Serra. Hij krijgt de prijs voor het werk 'Malaparte, vie et légendes', dat het levensverhaal vertelt van de Italiaanse auteur Curzio Malaparte. De bekroonde schrijver is behalve auteur ook Italiaans ambassadeur bij werelderfgoedorganisatie UNESCO. Zie ook: Cobra.be. (Bron: persberichten) Liesbeth Vanderveken