Wie wordt de opvolger van Mark Schaevers die vorig jaar met 'Orgelman' - een pakkende reconstructie van het leven van de Duits-joodse schilder Felix Nussbaum - de Fintro Literatuurprijs won? Vanmiddag maakte Boek.be de 20 genomineerden van de longlist bekend met een mooie mix van literaire romans en non-fictie.

Twintig gegadigden

Jan Brokken De Kozakkentuin Atlas Contact

Saskia De Coster Wat alleen wij horen Prometheus

Chris De Stoop Dit is mijn Hof Bezige Bij

Stephan Enter Compassie Van Oorschot

Arjen Fortuin Geert van Oorschot, uitgever Van Oorschot

Philip Huff Het verdriet van anderen Bezige Bij

Willem Otterspeer De zanger van de wrok Bezige Bij

Jamal Ouariachi Een honger Querido

Connie Palmen Jij zegt het Prometheus

Hagar Peeters Malva Bezige Bij

Yves Petry Liefde bij wijze van spreken Bezige Bij

Inge Schilperoord Muidhond Podium

K. Schippers Niet verder vertellen Querido

Pieter Steinz Lezen met ALS Nieuw Amsterdam

P.F. Thomése De onderwaterzwemmer Atlas Contact

Joke Van Leeuwen De onervarenen Querido

Annelies Verbeke Dertig dagen De Geus

Peter Verhelst De kunst van het crashen Prometheus

L.H. Wiener In zee gaat niets verloren Atlas Contact

Maartje Wortel Er moet iets gebeuren Das MagLezen met ALS

De Bezige Bij
© De Bezige Bij

De kans dat Knack-redacteur Chris De Stoop op 5 juni het haalt met 'Dit is mijn hof' is uiterst gering vermits verleden jaar al met 'Orgelman' een non-fictiewerk werd uitverkoren. Maar het is juist de charme van de Fintro Literatuurprijs dat ook bevlogen non-fictie-auteurs kans maken: van literaire biografen, zoals Arjen Fortuin (over uitgever Geert van Oorschot) of Willem Otterspeer (over W.F.Hermans) tot literatuurhistorici zoals Pieter Steinz die aan de spierziekte ALS lijdt en ondertussen wel nog een heel eigenzinnig essaywerk de wereld instuurde: 'Lezen met ALS.'

Ook pur sang verhalenvertellers, zoals L.H.Wiener werden niet vergeten.

Vijf Vlaamse kanshebbers

Nog even zeggen dat samen met De Stoop en Verbeke nog drie andere Vlaamse auteurs werden weerhouden: Saskia De Coster, Yves Petry en Peter Verhelst. Aan Nederlandse kant zijn de usual suspects, die ook op de shortlist van de Libris Literatuurprijs figureren, van de partij: van Connie Palmen en Inge Schilperoord tot Jamal Oauriachi en P.F.Thomése.

Op 6 april maakt juryvoorzitster en VRT-coryfee Kathleen Cools het kwintet van shortlistgenomineerden bekend en op 5 juni valt de naam van de gelukkige die met 25.000 euro prijzengeld naar huis gaat.

Wie wordt de opvolger van Mark Schaevers die vorig jaar met 'Orgelman' - een pakkende reconstructie van het leven van de Duits-joodse schilder Felix Nussbaum - de Fintro Literatuurprijs won? Vanmiddag maakte Boek.be de 20 genomineerden van de longlist bekend met een mooie mix van literaire romans en non-fictie.Twintig gegadigdenLezen met ALSDe kans dat Knack-redacteur Chris De Stoop op 5 juni het haalt met 'Dit is mijn hof' is uiterst gering vermits verleden jaar al met 'Orgelman' een non-fictiewerk werd uitverkoren. Maar het is juist de charme van de Fintro Literatuurprijs dat ook bevlogen non-fictie-auteurs kans maken: van literaire biografen, zoals Arjen Fortuin (over uitgever Geert van Oorschot) of Willem Otterspeer (over W.F.Hermans) tot literatuurhistorici zoals Pieter Steinz die aan de spierziekte ALS lijdt en ondertussen wel nog een heel eigenzinnig essaywerk de wereld instuurde: 'Lezen met ALS.'Ook pur sang verhalenvertellers, zoals L.H.Wiener werden niet vergeten.Vijf Vlaamse kanshebbersNog even zeggen dat samen met De Stoop en Verbeke nog drie andere Vlaamse auteurs werden weerhouden: Saskia De Coster, Yves Petry en Peter Verhelst. Aan Nederlandse kant zijn de usual suspects, die ook op de shortlist van de Libris Literatuurprijs figureren, van de partij: van Connie Palmen en Inge Schilperoord tot Jamal Oauriachi en P.F.Thomése.Op 6 april maakt juryvoorzitster en VRT-coryfee Kathleen Cools het kwintet van shortlistgenomineerden bekend en op 5 juni valt de naam van de gelukkige die met 25.000 euro prijzengeld naar huis gaat.