Na 143 dagen onderhandelen is er nog steeds geen nieuwe federale regering in zicht. Toch zullen Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) op de een of andere manier samen tot een akkoord moeten komen. Om hen daarbij te helpen vroeg Knack bij de start van de Boekenbeurs aan een reeks prominenten welk boek ze beide onderhandelaars cadeau willen doen. Dat maakt een boeiende lectuurlijst voor iedereen die deze ingewikkelde tijden beter wil begrijpen.

Chantal Pattyn (netmanager Klara) Leen Huet en Jan Grieten, Nicolaas Rockox, 1560-1640. Burgemeester van de Gouden Eeuw, Meulenhoff/Manteau, 409 blz., 29,95 euro.

'Ter lering en op sommige momenten zelfs ter vermaak raad ik Di Rupo en De Wever de net verschenen biografie van Nicolaas Rockox aan, burgemeester van Antwerpen in de Gouden Eeuw. De auteurs schetsen een indrukwekkend beeld van de man die Antwerpen, zonder noemenswaardige incidenten of schandalen, door een periode van oorlog en religieuze conflicten heeft geleid. Pragmatische tolerantie is het opvallendste kenmerk van zijn beleid. Als humanist raakte hij bevriend met intellectuelen die men bezwaarlijk orthodoxe katholieken kon noemen, maar Rockox veroordeelde niet. In het boek lezen we dat die tolerantie minder filosofisch en moralistisch dan wel pragmatisch van aard was. Het was een manier van doen om het leven met de ander draaglijk te maken, schrijven de auteurs.

'Op een prent met het portret van Rockox staat te lezen: "Laat wie dat wil en kan op de gladde top van de macht staan, ik ben tevreden met de zoete rust. Toegekende macht maakt een man groot, maar afgestane macht maakt hem nog groter." Regels die dezer dagen tot nadenken stemmen. En, speciaal voor de heer De Wever: in dit boek duikt regelmatig een passus in het Latijn op. Salus ubi consilium - waar goede raad is, is welvaart! Met dank aan Marcus Aurelius.'

Chantal Pattyn (netmanager Klara) Leen Huet en Jan Grieten, Nicolaas Rockox, 1560-1640. Burgemeester van de Gouden Eeuw, Meulenhoff/Manteau, 409 blz., 29,95 euro. 'Ter lering en op sommige momenten zelfs ter vermaak raad ik Di Rupo en De Wever de net verschenen biografie van Nicolaas Rockox aan, burgemeester van Antwerpen in de Gouden Eeuw. De auteurs schetsen een indrukwekkend beeld van de man die Antwerpen, zonder noemenswaardige incidenten of schandalen, door een periode van oorlog en religieuze conflicten heeft geleid. Pragmatische tolerantie is het opvallendste kenmerk van zijn beleid. Als humanist raakte hij bevriend met intellectuelen die men bezwaarlijk orthodoxe katholieken kon noemen, maar Rockox veroordeelde niet. In het boek lezen we dat die tolerantie minder filosofisch en moralistisch dan wel pragmatisch van aard was. Het was een manier van doen om het leven met de ander draaglijk te maken, schrijven de auteurs. 'Op een prent met het portret van Rockox staat te lezen: "Laat wie dat wil en kan op de gladde top van de macht staan, ik ben tevreden met de zoete rust. Toegekende macht maakt een man groot, maar afgestane macht maakt hem nog groter." Regels die dezer dagen tot nadenken stemmen. En, speciaal voor de heer De Wever: in dit boek duikt regelmatig een passus in het Latijn op. Salus ubi consilium - waar goede raad is, is welvaart! Met dank aan Marcus Aurelius.'