Gaétan Soucy werd beroemd met 'Het meisje dat te veel van lucifers hield', zijn tweede roman uit 1998. Uitgeverij Querido, dat zijn romans in Nederlandse vertaling bracht, verspreidde het nieuws van zijn plotse dood.

De Canadees Soucy was geen veelschrijver. Hij laat een klein maar fijn oeuvre na van vier romans. Wie hem wil leren kennen, kan het best beginnen met 'Het meisje dat te veel van lucifers hield' maar ook zijn debuutroman 'Onbevlekte ontvangenis' uit 1994 en Music Hall', zijn laatste roman, uit 2002 zijn in het Nederlands verkrijgbaar.

Arnon Grunberg vatte de teneur van zijn romans als volgt samen: 'Niet alles zal begrepen kunnen worden in het universum van Soucy, maar een vermoeden van de waarheid zal over u neerdalen.'

Soucy studeerde aanvankelijk fysica maar ook filosofie. Als docent filosofie in een hogeschool in de buurt van Montreal verdiende hij zijn brood. Het was al een tijdje stil geworden rond hem. Zijn laatste roman 'Music Hall' is immers al een dikke tien jaar oud.

Frank Hellemans

Gaétan Soucy werd beroemd met 'Het meisje dat te veel van lucifers hield', zijn tweede roman uit 1998. Uitgeverij Querido, dat zijn romans in Nederlandse vertaling bracht, verspreidde het nieuws van zijn plotse dood.De Canadees Soucy was geen veelschrijver. Hij laat een klein maar fijn oeuvre na van vier romans. Wie hem wil leren kennen, kan het best beginnen met 'Het meisje dat te veel van lucifers hield' maar ook zijn debuutroman 'Onbevlekte ontvangenis' uit 1994 en Music Hall', zijn laatste roman, uit 2002 zijn in het Nederlands verkrijgbaar.Arnon Grunberg vatte de teneur van zijn romans als volgt samen: 'Niet alles zal begrepen kunnen worden in het universum van Soucy, maar een vermoeden van de waarheid zal over u neerdalen.'Soucy studeerde aanvankelijk fysica maar ook filosofie. Als docent filosofie in een hogeschool in de buurt van Montreal verdiende hij zijn brood. Het was al een tijdje stil geworden rond hem. Zijn laatste roman 'Music Hall' is immers al een dikke tien jaar oud.Frank Hellemans