Zeker in Nederland maar ook in Vlaanderen was 'Stoner' van John Williams (1922-1994) in 2012 dé literaire sensatie. Zopas verscheen bij de Nederlandse uitgeverij Lebowski een tweede vertaling van een roman van deze Amerikaanse auteur en 'Butcher's Crossing' komt al onmiddellijk binnen op plaats zes in de Vlaamse hitparade van best verkochte romans van afgelopen week.

Goudklompje

125.000 examplaren gingen al over de toonbank van de Nederlandse vertaling van 'Stoner', het semi-autobiografische verhaal van de Amerikaanse literatuurprof-auteur John Williams. De roman verscheen oorspronkelijk in 1965 en kreeg een Amerikaanse heruitgave in 2006 als vergeten klassieker. Pas toen werd Oscar van Gelderen van de Nederlandse uitgeverij Lebowski door een Amerikaanse collega getipt. Van Gelderen waagde de gok, kocht de vertaalrechten voor een prikje (iets meer dan 1.800 euro) en constateerde verheugd dat hij een goudklompje in handen had.

Westernroman

De 71-jarige Williams schreef bij leven en welzijn slechts 4 romans. 'Butcher's Crossing' verscheen in 1960 en is iets helemaal anders dan 'Stoner'. Deze keer geen meeslepend zelfportret van een loner en een kapotte familie maar een westernroman met de somptueuze natuur van de Far West zelf in de hoofdrol. Het verhaal speelt zich af tijdens de Goldrush rond 1870 ten tijde van de buffeljacht. Ook nu zijn de eerste kritische reacties vrij lyrisch, zowel in Nederland als in Vlaanderen. Williams' sensuele stijl die zonder opsmuk toch in het hart van de werkelijkheid zelf infiltreert, is weer alomaanwezig. Dat deze westernroman bij verschijnen al direct naar de zesde plaats klimt in de top 10 van best verkochte romans in Vlaanderen zegt genoeg.

Augustus

Ondertussen is Van Gelderen allicht bezig met de vertaling te laten bezorgen van de beide overige romans van Williams, en dan vooral van diens laatste en meest bekende: 'Augustus' uit 1972, zo genoemd naar de Romeinse keizer die erin wordt geportretteerd. Williams werd voor deze historische roman in 1973 gelauwerd met de National Book Award. Afijn, dat belooft. Maar eerst nog even genieten dus van deze 'Butcher's Crossing', nu al een ideale cadeautip voor onder de kerstboom, zo lijkt het wel.

(Vlaamse Top 10 verkoopcijfers werden verzameld door: GfK Retail & Technology en Boek.be)

John Williams, 'Butcher's Crossing', vertaald door Edzard Krol, Lebowski, 336 blz., 19,95 euro (12, 99 euro als e-boek)

Frank Hellemans

Zeker in Nederland maar ook in Vlaanderen was 'Stoner' van John Williams (1922-1994) in 2012 dé literaire sensatie. Zopas verscheen bij de Nederlandse uitgeverij Lebowski een tweede vertaling van een roman van deze Amerikaanse auteur en 'Butcher's Crossing' komt al onmiddellijk binnen op plaats zes in de Vlaamse hitparade van best verkochte romans van afgelopen week.Goudklompje125.000 examplaren gingen al over de toonbank van de Nederlandse vertaling van 'Stoner', het semi-autobiografische verhaal van de Amerikaanse literatuurprof-auteur John Williams. De roman verscheen oorspronkelijk in 1965 en kreeg een Amerikaanse heruitgave in 2006 als vergeten klassieker. Pas toen werd Oscar van Gelderen van de Nederlandse uitgeverij Lebowski door een Amerikaanse collega getipt. Van Gelderen waagde de gok, kocht de vertaalrechten voor een prikje (iets meer dan 1.800 euro) en constateerde verheugd dat hij een goudklompje in handen had.WesternromanDe 71-jarige Williams schreef bij leven en welzijn slechts 4 romans. 'Butcher's Crossing' verscheen in 1960 en is iets helemaal anders dan 'Stoner'. Deze keer geen meeslepend zelfportret van een loner en een kapotte familie maar een westernroman met de somptueuze natuur van de Far West zelf in de hoofdrol. Het verhaal speelt zich af tijdens de Goldrush rond 1870 ten tijde van de buffeljacht. Ook nu zijn de eerste kritische reacties vrij lyrisch, zowel in Nederland als in Vlaanderen. Williams' sensuele stijl die zonder opsmuk toch in het hart van de werkelijkheid zelf infiltreert, is weer alomaanwezig. Dat deze westernroman bij verschijnen al direct naar de zesde plaats klimt in de top 10 van best verkochte romans in Vlaanderen zegt genoeg.AugustusOndertussen is Van Gelderen allicht bezig met de vertaling te laten bezorgen van de beide overige romans van Williams, en dan vooral van diens laatste en meest bekende: 'Augustus' uit 1972, zo genoemd naar de Romeinse keizer die erin wordt geportretteerd. Williams werd voor deze historische roman in 1973 gelauwerd met de National Book Award. Afijn, dat belooft. Maar eerst nog even genieten dus van deze 'Butcher's Crossing', nu al een ideale cadeautip voor onder de kerstboom, zo lijkt het wel.(Vlaamse Top 10 verkoopcijfers werden verzameld door: GfK Retail & Technology en Boek.be)John Williams, 'Butcher's Crossing', vertaald door Edzard Krol, Lebowski, 336 blz., 19,95 euro (12, 99 euro als e-boek)Frank Hellemans