Toen een overstroming de houten brug in het Schotse Selkirk in 1902 verwoestte, werd er geld geronseld om een nieuwe brug aan te leggen. 'The Book o' the Brig', het gelegenheidsboekje, werd in 1904 gepubliceerd. Een Schotse historicus vond het boekje nu toevallig in zijn kelder en stootte er op 'Sherlock Holmes: Discovering the Border Burghs and, by deduction, the Brig Bazaar', een tot nu toe onbekend verhaal van Arhur Conan Doyle, starring detective Sherlock Holmes en dokter Watson.

Heropbouw brug

Een meesterwerkje is het gelegenheidsverhaal niet maar het blijft natuurlijk wel een kortverhaal met Holmes en Watson in de hoofdrol, geschreven door de grootmeester van de thriller Arthur Conan Doyle (1859-1930). Doyle kende de Schotse brug en werd dus benaderd om zijn steun te geven aan dit staaltje van crowdfunding avant la lettre. Doyle beloofde in 1902 zijn best te doen en toog aan het werk. Vermits het gelegenheidswerk voor de heropbouw van de brug, met daarin het bewuste verhaal van Doyle, in 1904 verscheen, werd het dus tussen 1902 en 1904 door Doyle geschreven.

De historicus die met het boekje én het verhaal boven water komt, beweert het veertig of vijftig jaar geleden van iemand te hebben cadeau gekregen. Hij had er al die tijd naar eigen zeggen niet echt in gelezen tot hij het nu dus opnieuw ter hand nam en er het onbekende Sherlock Holmes-verhaal in aantrof.

Frank Hellemans

Toen een overstroming de houten brug in het Schotse Selkirk in 1902 verwoestte, werd er geld geronseld om een nieuwe brug aan te leggen. 'The Book o' the Brig', het gelegenheidsboekje, werd in 1904 gepubliceerd. Een Schotse historicus vond het boekje nu toevallig in zijn kelder en stootte er op 'Sherlock Holmes: Discovering the Border Burghs and, by deduction, the Brig Bazaar', een tot nu toe onbekend verhaal van Arhur Conan Doyle, starring detective Sherlock Holmes en dokter Watson.Heropbouw brugEen meesterwerkje is het gelegenheidsverhaal niet maar het blijft natuurlijk wel een kortverhaal met Holmes en Watson in de hoofdrol, geschreven door de grootmeester van de thriller Arthur Conan Doyle (1859-1930). Doyle kende de Schotse brug en werd dus benaderd om zijn steun te geven aan dit staaltje van crowdfunding avant la lettre. Doyle beloofde in 1902 zijn best te doen en toog aan het werk. Vermits het gelegenheidswerk voor de heropbouw van de brug, met daarin het bewuste verhaal van Doyle, in 1904 verscheen, werd het dus tussen 1902 en 1904 door Doyle geschreven.De historicus die met het boekje én het verhaal boven water komt, beweert het veertig of vijftig jaar geleden van iemand te hebben cadeau gekregen. Hij had er al die tijd naar eigen zeggen niet echt in gelezen tot hij het nu dus opnieuw ter hand nam en er het onbekende Sherlock Holmes-verhaal in aantrof.Frank Hellemans