'De geëngageerde schrijver slaapt nooit', aldus de jury die de Britse Pen-Pinter Prize dit jaar aan Salman Rushdie toekent. Rushdie die zelf na de publicatie van 'De duivelsverzen' (1988) aan den lijve ondervond wat censuur met een schrijver kan doen, heeft immers sindsdien zich ook steeds ingezet voor het penibele lot van andere collega-schrijvers, waar ook ter wereld.

Op de barricaden

De Pen-club is een schrijversorganisatie die opkomt voor de vrijheid van het literaire woord en de eigenzinnige geest. Ook in Vlaanderen is er een bloeiende Pen-afdeling, waar Joke van Leeuwen momenteel voorzitter van is. Sinds 2009 reikt de Britse afdeling van de Pen-club een prijs uit voor een Engelse geëngageerde schrijver. Na de dood van Nobelprijswinnaar en vermaard toneelauteur Harold Pinter werd die prijs naar hem genoemd. Pinter stond immers steevast op de barricaden voor de verdediging van de onafhankelijke schrijver.

In haar verslag looft de jury niet alleen de manier waarop Rushdie in eigen werk onverzettelijk op zoek gaat naar de waarheid ('a fierce intellectual determination to define the real truth of our lives and our societies') maar eveneens zijn openlijk beleden sympathie voor andere schrijvers die in het gedrang komen omwille van hun literair werk ('his countless private acts of kindness').

De prijs zelf wordt op 9 oktober uitgereikt. Rushdie zal dan een aanvaardingsspeech houden die het belang van het engagement van de schrijver ongetwijfeld op scherp zal zetten.

Frank Hellemans

'De geëngageerde schrijver slaapt nooit', aldus de jury die de Britse Pen-Pinter Prize dit jaar aan Salman Rushdie toekent. Rushdie die zelf na de publicatie van 'De duivelsverzen' (1988) aan den lijve ondervond wat censuur met een schrijver kan doen, heeft immers sindsdien zich ook steeds ingezet voor het penibele lot van andere collega-schrijvers, waar ook ter wereld.Op de barricadenDe Pen-club is een schrijversorganisatie die opkomt voor de vrijheid van het literaire woord en de eigenzinnige geest. Ook in Vlaanderen is er een bloeiende Pen-afdeling, waar Joke van Leeuwen momenteel voorzitter van is. Sinds 2009 reikt de Britse afdeling van de Pen-club een prijs uit voor een Engelse geëngageerde schrijver. Na de dood van Nobelprijswinnaar en vermaard toneelauteur Harold Pinter werd die prijs naar hem genoemd. Pinter stond immers steevast op de barricaden voor de verdediging van de onafhankelijke schrijver.In haar verslag looft de jury niet alleen de manier waarop Rushdie in eigen werk onverzettelijk op zoek gaat naar de waarheid ('a fierce intellectual determination to define the real truth of our lives and our societies') maar eveneens zijn openlijk beleden sympathie voor andere schrijvers die in het gedrang komen omwille van hun literair werk ('his countless private acts of kindness').De prijs zelf wordt op 9 oktober uitgereikt. Rushdie zal dan een aanvaardingsspeech houden die het belang van het engagement van de schrijver ongetwijfeld op scherp zal zetten.Frank Hellemans