Sillitoe behoorde tot de zogenaamde "Angry Young Men" uit de jaren 50, die zich afzetten tegen de gevestigde orde en de burgerlijkheid. Andere notoire vertegenwoordigers waren John Osborne, John Braine en Kingsley Amis.

Het werk van de "Angry Young Man" weerspiegelde de uitzichtloosheid van de arbeidersklasse na de Tweede Wereldoorlog. "Saturday Night and Sunday Morning" (1958), de debuutroman van Sillitoe, en de bundel kortverhalen "The Loneliness of the Long Distance Runner" (1959) werden wereldwijd bestsellers. Beide werken werden later verfilmd.

Met zijn boeken wilde hij "arbeiders dezelfde gevoelens als koningen en koninginnen" geven, zei Sillitoe ooit. Hij was de zoon van een fabrieksarbeider die analfabeet was. Als jongere ging hij in dezelfde fietsenfabriek van zijn vader werken.

Later kreeg hij een eredoctoraat aan de universiteit van Nottingham, zijn geboortestad. Het oeuvre van Sillitoe omvat meer dan zestig titels met romans, kortverhalen, kinderboeken, toneelstukken, filmscenario's, gedichten en essays.

Zijn zoon David zei zondag dat hij hoopte dat zijn vader blijvend zou herinnerd worden voor zijn bijdrage aan de Engelse literatuur.

Sillitoe behoorde tot de zogenaamde "Angry Young Men" uit de jaren 50, die zich afzetten tegen de gevestigde orde en de burgerlijkheid. Andere notoire vertegenwoordigers waren John Osborne, John Braine en Kingsley Amis. Het werk van de "Angry Young Man" weerspiegelde de uitzichtloosheid van de arbeidersklasse na de Tweede Wereldoorlog. "Saturday Night and Sunday Morning" (1958), de debuutroman van Sillitoe, en de bundel kortverhalen "The Loneliness of the Long Distance Runner" (1959) werden wereldwijd bestsellers. Beide werken werden later verfilmd. Met zijn boeken wilde hij "arbeiders dezelfde gevoelens als koningen en koninginnen" geven, zei Sillitoe ooit. Hij was de zoon van een fabrieksarbeider die analfabeet was. Als jongere ging hij in dezelfde fietsenfabriek van zijn vader werken. Later kreeg hij een eredoctoraat aan de universiteit van Nottingham, zijn geboortestad. Het oeuvre van Sillitoe omvat meer dan zestig titels met romans, kortverhalen, kinderboeken, toneelstukken, filmscenario's, gedichten en essays. Zijn zoon David zei zondag dat hij hoopte dat zijn vader blijvend zou herinnerd worden voor zijn bijdrage aan de Engelse literatuur.