Boekenvak moet breken met het verleden "We geven als vak veel uit aan boekenballen. Spaar dat geld en geef het uit aan een goede marketing". Dat stelde Hans Janssen van uitgeverij Unieboek ? Spectrum onlangs in het Nederlandse NOS-journaal. Het gaat namelijk niet goed met het boekenvak. Zo maakte boekenketen Selexyz bekend dat het ruim veertig mensen moet ontslaan. Ook werden er in Nederland in de eerste helft van 2010 4,3 procent minder bestsellers verkocht.

"Behoorlijk wat boekhandels moeten gaan sluiten", voorspelde Janssen. "Er zijn er te veel. Het hele boekenvak zit nog in de ivoren toren. Ze denken dat wij een aparte branche zijn die minder gevoelig is voor economische malaise. Wij gaan te weinig achter de klanten aan."

Die mening wordt in Boekblad alvast gedeeld door Oscar van Gelderen van uitgeverij Lebowski. "Het idee dat een goed boek vanzelf zijn publiek verdient, is onzin. Je moet als uitgever communiceren, veel herrie maken", stelt van Gelderen. Hij geeft alvast enkele tips. Zo pleit hij voor het gebruik van sociale media. Ook vindt hij dat evenementen over boeken niet in boekhandels moeten plaatsvinden, maar "op leuke plekken die laagdrempelig zijn". Hij besluit: "Je kunt jonge mensen bereiken maar het moet wel op hun manier. Niet adverteren dus in de NRC, want die lezen jonge mensen niet."

Boekvoorstelling Tsjechische president Op woensdag 25 mei komt de Tsjechische president Václav Klaus de Nederlandstalige versie van zijn boek 'Blauwe planeet (niet groen). De visie van een klimaatdissident' voorstellen in de Antwerpse boekhandel 't Stad Leest. De presentatie zal in het Engels gebeuren. Meer informatie: 't Stad Leest.

Brahim beloont lezende klas in Mechelen De 5 en 6 Biotechnische Wetenschappen en de 6 Landbouwtechnieken van het PTS in Mechelen hebben de leesbevorderingscampagne De Weddenschap gewonnen. Als beloning krijgen zij op 27 mei zanger Brahim op bezoek in de klas. Hij zal er met de leerlingen praten over hun leeservaringen en hen aanmoedigen om te blijven lezen. Met De Weddenschap wil Stichting Lezen jongeren die doorgaans niet zo vaak lezen aanmoedigen om dat vaker te doen. De uitdaging was om 3 boeken te lezen op 6 maanden tijd. Gezichten van de actie waren Brahim, presentatrice An Lemmens en actrice Hilde De Baerdemaeker.

(Bron: persberichten)

Liesbeth Vanderveken

Boekenvak moet breken met het verleden "We geven als vak veel uit aan boekenballen. Spaar dat geld en geef het uit aan een goede marketing". Dat stelde Hans Janssen van uitgeverij Unieboek ? Spectrum onlangs in het Nederlandse NOS-journaal. Het gaat namelijk niet goed met het boekenvak. Zo maakte boekenketen Selexyz bekend dat het ruim veertig mensen moet ontslaan. Ook werden er in Nederland in de eerste helft van 2010 4,3 procent minder bestsellers verkocht. "Behoorlijk wat boekhandels moeten gaan sluiten", voorspelde Janssen. "Er zijn er te veel. Het hele boekenvak zit nog in de ivoren toren. Ze denken dat wij een aparte branche zijn die minder gevoelig is voor economische malaise. Wij gaan te weinig achter de klanten aan." Die mening wordt in Boekblad alvast gedeeld door Oscar van Gelderen van uitgeverij Lebowski. "Het idee dat een goed boek vanzelf zijn publiek verdient, is onzin. Je moet als uitgever communiceren, veel herrie maken", stelt van Gelderen. Hij geeft alvast enkele tips. Zo pleit hij voor het gebruik van sociale media. Ook vindt hij dat evenementen over boeken niet in boekhandels moeten plaatsvinden, maar "op leuke plekken die laagdrempelig zijn". Hij besluit: "Je kunt jonge mensen bereiken maar het moet wel op hun manier. Niet adverteren dus in de NRC, want die lezen jonge mensen niet." Boekvoorstelling Tsjechische president Op woensdag 25 mei komt de Tsjechische president Václav Klaus de Nederlandstalige versie van zijn boek 'Blauwe planeet (niet groen). De visie van een klimaatdissident' voorstellen in de Antwerpse boekhandel 't Stad Leest. De presentatie zal in het Engels gebeuren. Meer informatie: 't Stad Leest. Brahim beloont lezende klas in Mechelen De 5 en 6 Biotechnische Wetenschappen en de 6 Landbouwtechnieken van het PTS in Mechelen hebben de leesbevorderingscampagne De Weddenschap gewonnen. Als beloning krijgen zij op 27 mei zanger Brahim op bezoek in de klas. Hij zal er met de leerlingen praten over hun leeservaringen en hen aanmoedigen om te blijven lezen. Met De Weddenschap wil Stichting Lezen jongeren die doorgaans niet zo vaak lezen aanmoedigen om dat vaker te doen. De uitdaging was om 3 boeken te lezen op 6 maanden tijd. Gezichten van de actie waren Brahim, presentatrice An Lemmens en actrice Hilde De Baerdemaeker. (Bron: persberichten) Liesbeth Vanderveken