Boekenbeursbezoeker jonger, maar zuiniger

Vandaag een boekenjournaal waarin de Boekenbeurs duchtig gedissecteerd wordt en Passa Porta een eigen magazine aankondigt.

Boekenbeurs (1): steeds meer jongeren

Al maar meer jongeren tussen 12 en 18 jaar bezoeken de Boekenbeurs. Dat resultaat komt uit een onderzoek van de Plantijn Hogeschool Antwerpen, in opdracht van Boek.be en de Stad Antwerpen. Het publiek dat naar de Boekenbeurs komt, is ook erg tevreden: bijna 80 procent van de bezoekers is van plan om de volgende editie terug te komen. 2010 was het jaar waarin de Boekenbeurs een recordaantal bezoekers aantrok: maar liefst 184 206 mensen bezochten de beurs in Antwerp Expo. Een groep studenten van de Plantijn Hogeschool Antwerpen ondervroeg in 2010 meer dan 700 bezoekers, zowel bij het binnenkomen als bij hun vertrek. Op basis van de onderzoeksresultaten brachten zij het profiel van de Boekenbeursbezoeker in kaart. Hetzelfde onderzoek gebeurde in 2006 en 2008, zodat er interessante vergelijkingen mogelijk zijn doorheen de jaren. De resultaten van het onderzoek werden maandag voorgesteld in Bibliotheek Permeke in Antwerpen. Op de Boekenvakwebsite kan het rapport gedownload worden.

Boekenbeurs (2): jonge boekenbeursbezoekers lezen meer

Niet alleen komen er meer jongeren naar de Boekenbeurs, ze geven ook aan meer te lezen. Dat blijkt eveneens uit de bevraging door Plantijn Hogeschool. Meer dan 55 procent van de 12- tot 18-jarigen zegt minstens één boek per maand te lezen. Meer dan een op de tien leest meerdere boeken per week, en nagenoeg evenveel één boek per week. Iets meer dan 25 procent vertelt meerdere boeken per maand te lezen, en iets meer dan 30 procent één boek per maand. Nog eens een op de tien verklaart een boek per half jaar te lezen. In de categoriën lezers die nooit een boek lezen of maar één keer per jaar, komen jongeren nagenoeg niet voor. Geert Joris, directeur van Boek.be, wijst er wel op dat de (jonge) Boekenbeursbezoeker geïnteresseerd is in boeken en de cijfers dus niet veralgemeend mogen worden. Terwijl van de Boekenbeursbezoekers een derde nooit de bibliotheek bezoekt, zijn jongeren wel vaak terug te vinden in de bib. 73,4 procent van de 12- tot 18-jarigen leent minstens één boek uit per maand bij de bibliotheek en meer dan één op de tien leent zelfs minstens één boek per week uit. Jongeren hebben ook vaker een e-reader: 3,8 procent tegenover 2,7 van alle Boekenbeursbezoekers. Vooral de groep van 35- tot 54-jarigen lijkt van plan op korte tijd een e-reader aan te schaffen.

Boekenbeurs (3): bezoekers spenderen minder geld aan boeken

En Plantijn Hogeschool Antwerpen heeft ook nog andere onderzoeksresultaten in petto: bezoekers gaven op de Boekenbeurs 2010 minder geld uit dan bij vorige edities, zelfs minder dan ze vooropstelden bij hun aankomst. Meer dan een kwart van de bezoekers spendeerde 25 euro of minder, zij vormden de grootste groep. Er zouden ook meer goedkope boeken verkocht zijn. Gemiddeld spendeert een bezoeker 60 tot 70 euro op de Boekenbeurs. In 2008 gaven de meeste mensen nog aan tussen 25 en 50 euro te besteden. De groep ‘big spenders’ die voor meer dan 125 euro boeken kopen, is licht toegenomen tegenover 2008 maar ligt nog onder het niveau van 2006. “De knip zat op de portemonnee”, zegt Jef Maes van Boek.be. “Het koopgedrag is sterk beïnvloed door de crisis. We zagen dat het bestedingspatroon in 2010 nog lager lag dan dat van 2008, toen de Boekenbeurs in volle bankencrisis viel.” Maar Maes nuanceert ook want er werden meer titels verkocht en ook de eindejaarsverkoop is niet slecht geweest. Bovendien toont ons land traditioneel ook een piek in de verkoop in de boekhandel tijdens de Boekenbeurs, terwijl dat in andere landen niet het geval is.

Passa Porta introduceert eigen internationaal magazine

Passa Porta, het internationale Brusselse literatuurhuis lanceert een eigen magazine, valt te lezen bij De Papieren Man. Voor het eerste nummer, met fluorode cover, schreven Belgische maar ook internationale schrijvers. Onder hen Nobelprijskandidaat Claudio Magris, Geert van Istendael, Ingo Schulze, Bart Moeyaert, Régis Debray, Luc Tuymans en Abram de Swaan. Hoeveel keer het magazine zal verschijnen is nog niet duidelijk, maar het zal waarschijnlijk niet al te vaak zijn. Paul Buekenhout van Passa Porta noemt de uitgave een terreinverkenning én een klein mirakel. Voor 10 euro wisselt het tijdschrift van eigenaar. Dat Passa Porta zich ergert aan de communicatiekloof tussen Nederlands- en Franstalig België wordt duidelijkin het thema: dit nummer gaat over grenzen. En, waarschuwt de redactie: enkele standpunten zijn zeer controversieel. De meertaligheid van de teksten is ook een (internationaal) statement. Voor alle duidelijkheid, het tijdschrift komt niet in de plaats van de Cahiers. Op 27 maart wordt het tijdschrift aan het publiek getoond, tijdens een groot debat over België dat kadert in het Passa Portafestival.

Marie-Rose Morel verkoopt 50 000 boeken

De twee boeken van Marie-Rose Morel samen hebben de kaap van 50 000 verkochte exemplaren gerond. Dat blijkt uit cijfers van de Standaard Uitgeverij. Van ‘Leve het Leven!’ gingen 19 000 stuks over de toonbank, van het recente ‘Geloof, Hoop en Liefde’ 31 000 stuks. In Vlaanderen spreekt men van een bestseller als de oplage 5 000 exemplaren bereikt. “Leve het Leven” is een bundeling van de blogs die het voormalig Vlaams Belangkopstuk schreef nadat ze nieuws kreeg dat ze baarmoederkanker had. Het boek verscheen in mei 2010. In ‘Geloof, Hoop en Liefde’ worden de columns verzameld die Morel in Het Laatste Nieuws schreef toen de ziekte terugkeerde.

(Bron: persberichten)

Simon Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content