Traditioneel viert de Boekenbeurs haar apotheose met Wapenstilstandsdag. Op woensdag 11 november worden alle registers opengetrokken: op de Knack-stand in Hal 4 kan je vanaf 11u reeds genieten van Toni Coppers en Cathérine Ongenae terwijl elders de literaire coryfeeën voor het grijpen liggen. Daarna wordt het een jaartje wachten tot de 80ste feesteditie.De hele dag door kunnen middelbare scholieren ondertussen nog altijd vrijblijvend inschrijven op de grote Knaller van een Knack-wedstrijd op Knack-stand 416 in Hal 4, en zo onder andere later bij wijze van prijs met hun klas en school onder begeleiding van professionele Knack-journalisten zelf hun eigen Knack-nummer samenstellen.

1. Toni Coppers en Marnix Peeters over hun thrillerhelden respectievelijk schelmen (Knack-stand 416 in Hal 4: 11u)

Marnix Peeters met vriendin, Michiel Leen
Marnix Peeters met vriendin © Michiel Leen

Vorig jaar won Toni Coppers de Knack Hercule Poirotprijs met 'Dood water'. Dit jaar was Patrick Conrad aan het feest met 'Moço' maar Coppers, die bij de laatste genomineerden was met 'De vleermuismoorden', kreeg wel nog de Publieksprijs van de lezers op Knack.be. Coppers is dus op korte tijd uitgegegroeid tot een sterk thrillermerk, zoals dat tegenwoordig heet.

Merkenkenner Guillaume Van der Stighelen praat met Coppers op de Knack-stand en vroeg Marnix Peeters als sidekick. Peeters maakte dit jaar furore met 'Niemand hield van Billie Vuist'.


2. Op seksistisch consult bij Cathérine Ongenae (Knack-stand 416 in Hal 4:12u)

Knack-medewerkster Cathérine Ongenae maakte een opgemerkte reader rond eigentijds seksisme onder het motto 'Nee, wij overdrijven niet!' Wie zelf symptomen van seksisme in zijn of haar buurt ontwaart, kan gratis op raadpleging gaan bij Ongenae herself. Zij helpt u op de Knack-stand graag verder met een persoonlijk advies.


3. Tommy Wieringa over zijn nieuwste worp 'Honorair Kozak' (Stand 442: 14u)

Wieringa vertelt over 'Honorair Kozak', zijn reisjournaal waarin hij reconstrueert hoe zijn veelbejubelde romans 'Joe Speedboot' en 'Dit zijn de namen' tot stand kwamen.

Tommy Wieringa, GF
Tommy Wieringa © GF

Op hetzelfde moment laat Arthur Japin in zijn schrijversziel kijken naar aanleiding van 'De gevleugelde', een historische roman over een Braziliaanse avonturier - tijdgenoot van Jules Verne - die kost wat kost écht wou kunnen vliegen, en niet enkel in de verbeelding zoals Verne (en Japin). Japin vind je op het Rood Podium, eveneens dus om 14u.

4. Herman Brusselmans en Lara Taveirne over de liefde (Rood Podium om 17u)

Lara Taveirne, KW
Lara Taveirne © KW

Een uur nadat Jan Brokken (op stand 442) en Griet Op de Beeck (op het Rood Podium) hun verhaal doen, beklimmen good old Herman Brusselmans en kersverse Debuutprijswinnares Lara Taveirne het spreekgestoelte op het Rood Podium.

Zij zwaaien deze Boekenbeurs uit met een babbel over de liefde en hoe er mee om te gaan.


Kies Het Beste Boek en stem je favoriete auteur de geschiedenis in

1. Toni Coppers en Marnix Peeters over hun thrillerhelden respectievelijk schelmen (Knack-stand 416 in Hal 4: 11u)Vorig jaar won Toni Coppers de Knack Hercule Poirotprijs met 'Dood water'. Dit jaar was Patrick Conrad aan het feest met 'Moço' maar Coppers, die bij de laatste genomineerden was met 'De vleermuismoorden', kreeg wel nog de Publieksprijs van de lezers op Knack.be. Coppers is dus op korte tijd uitgegegroeid tot een sterk thrillermerk, zoals dat tegenwoordig heet.Merkenkenner Guillaume Van der Stighelen praat met Coppers op de Knack-stand en vroeg Marnix Peeters als sidekick. Peeters maakte dit jaar furore met 'Niemand hield van Billie Vuist'.2. Op seksistisch consult bij Cathérine Ongenae (Knack-stand 416 in Hal 4:12u)Knack-medewerkster Cathérine Ongenae maakte een opgemerkte reader rond eigentijds seksisme onder het motto 'Nee, wij overdrijven niet!' Wie zelf symptomen van seksisme in zijn of haar buurt ontwaart, kan gratis op raadpleging gaan bij Ongenae herself. Zij helpt u op de Knack-stand graag verder met een persoonlijk advies.3. Tommy Wieringa over zijn nieuwste worp 'Honorair Kozak' (Stand 442: 14u)Wieringa vertelt over 'Honorair Kozak', zijn reisjournaal waarin hij reconstrueert hoe zijn veelbejubelde romans 'Joe Speedboot' en 'Dit zijn de namen' tot stand kwamen.Op hetzelfde moment laat Arthur Japin in zijn schrijversziel kijken naar aanleiding van 'De gevleugelde', een historische roman over een Braziliaanse avonturier - tijdgenoot van Jules Verne - die kost wat kost écht wou kunnen vliegen, en niet enkel in de verbeelding zoals Verne (en Japin). Japin vind je op het Rood Podium, eveneens dus om 14u.4. Herman Brusselmans en Lara Taveirne over de liefde (Rood Podium om 17u)Een uur nadat Jan Brokken (op stand 442) en Griet Op de Beeck (op het Rood Podium) hun verhaal doen, beklimmen good old Herman Brusselmans en kersverse Debuutprijswinnares Lara Taveirne het spreekgestoelte op het Rood Podium.Zij zwaaien deze Boekenbeurs uit met een babbel over de liefde en hoe er mee om te gaan.