Bob van Laerhoven goes America

© Boek.be

De Amerikaanse uitgeverij Pegasus Books gaat volgend jaar ‘De wraak van Baudelaire’ van Bob van Laerhoven uitbrengen. Fred Braeckman sprak erover met Van Laerhoven.

‘De Wraak van Baudelaire’ was de eerste historische misdaadroman van Bob van Laerhoven (60) die naast reisboeken, toneel, kinderboeken, essays ook thrillers schreef. Deze historische thriller kreeg in 2007 de Knack Hercule Poirotprijs als beste Vlaamse misdaadroman van het jaar.

De roman speelt in Parijs in 1870. De stad wordt door de Pruisen belegerd. Hongerdood dreigt. De armste inwoners eten hond, rat en hun eigen doden. Om wat vlees te bemachtigen staan ze in lange rijen voor de slager. Intussen verorbert de rijke adel tijdens decadente feesten een nieuwe lekkernij: geroosterde slurf van olifant en steak van giraf. Commissaris Lefèvre is op weg naar zijn favoriete cocotte, Claire de la Lune, en verneemt dat een talentrijk jong dichter werd vermoord. Bij het lijk liggen een paar versregels van de dichter Baudelaire. In zijn eigen handschrift. Maar hoe kan dat? De man is al drie jaar dood. ‘De wraak…’ kreeg unaniem lof en mocht rekenen op een verkoop van zo’n 19.000 exemplaren. De thriller wordt nu opnieuw uitgebracht.

Ellery Queen Magazine

De onlangs verschenen Franse vertaling doet het ook goed, zowel bij recensenten als lezers. “Zo goed dat er volgend jaar nu ook een vertaling van mijn recentste boek ‘Alejandro’s leugen’ uitkomt”, vertelt een tevreden Bob van Laerhoven. Ander goed nieuws is dat het beroemde Amerikaanse Ellery Queen Mystery Magazine binnenkort een kortverhaal van Van Laerhoven publiceert.

Amerika

Dat ‘De wraak van Baudelaire’ nu in Amerika verschijnt, is voor een stuk te danken aan literair agent William Clark. Van Laerhoven: “Niet de eerste de beste blijkbaar, want hij heeft zijn kantoor in New York aan Fifth Avenue. Dat het boek eerst in het Frans en dus ook in Canada uitkwam, heeft zeker meegespeeld. Hoe dan ook, Clark was enthousiast maar twijfelde eraan of het wel commercieel genoeg was. Intussen kwam er ook belangstelling vanuit Engeland. Het contract was nog niet ondertekend toen Clark me opnieuw contacteerde en me vertelde dat uitgever Pegasus Books (die ook Aspe naar Amerika bracht – FBr) het volgend jaar zou publiceren. Eerst in hardcover als test en als die genoeg verkoopt als paperback.”

Investering

Al bij al was het uitgeven gemakkelijker dan de vertaling voor elkaar krijgen, zegt van Laerhoven. “Dat vraagt een hele investering. Voor dit boek kostte dat 8.700 euro. De tijd dat zo’n veertig of zestig bladzijden laten vertalen genoeg was, is voorbij. Althans voor een onbekend schrijver. Allicht niet voor Aspe die qua verkoop indrukwekkende cijfers op tafel kan leggen. Intussen is ook ‘Terug naar Hiroshima’ vertaald en dat was nog duurder omdat de roman dikker is. Ik hoop dat er belangstelling is, want ik vind dit een van mijn beste boeken. Hij werd ook genomineerd voor de Poirotprijs.”

Shellshock

Intussen heeft van Laerhoven nog wel meer plannen. Er is sprake van een Italiaanse vertaling van ‘De wraak…’ en hij werkt aan een boek in het Engels. Pardon? “Een beetje uit noodzaak. Ik had het idee om een roman te schrijven die eindigt op het moment dat de Eerste Wereldoorlog begon. Het zou mijn laatste historische roman worden. Geen haar op mijn hoofd dat eraan dacht dat 2014 het herdenkingsjaar van de oorlog wordt. Tot mijn uitgever me erop wees dat het boek eind februari af moest zijn. Om geen tijd te verliezen besloot ik toen maar het meteen in het Engels te schrijven. Zonder er echt zeker van te zijn dat het gepubliceerd wordt. Een avontuur, zeg je? Terecht. Maar ik werd pas zestig en dan mag dat toch wel. Ik ben aan bladzijde 140 en heb een voorlopige titel: ‘The Shadow of Anna O.’ De titel verwijst natuurlijk naar Freud en Breuer. Maar bij mij gaat het concreet onder meer over shellshock, de angsten en de gevolgen daarvan voor de soldaten in WOI.”

Fred Braeckman

Bob van Laerhoven, De wraak van Baudelaire, Houtekiet, 272p, 19,95 euro, ISBN 978 90 892 4266 2

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content