Bio’s jonge Claus en kardinaal Danneels zijn dé blikvangers bij kersverse uitgeverij Polis

Georges Wildemeersch schreef een lijvige biografie over de jonge jaren van Hugo Claus toen hij tiener was in de jaren 1940. © Belga

In september verschijnen de eerste boeken van de nieuwe uitgeverij Polis: een biografie over de jonge Hugo Claus staat er broederlijk naast die over de oudere Godfried Danneels.

Harold Polis laat er geen gras over groeien. Nog maar net raakte bekend met wie hij in zee ging om zijn boeken te distribueren, of daar is al de eerste folder met de najaarsaanbiedingen van de kersverse uitgeverij. Direct in september bij de literaire rentree verschijnt een verrrassing van jewelste: een nieuwe biografie over de jonge Claus door de gereputeerde Claus-kenner Georges Wildemeersch. Ook het levensverhaal van kardinaal Godfried Danneels verschijnt diezelfde maand en is van de hand van Jürgen Mettepenningen en Karim Schelkens.

Tiener Hugo Claus

Wildemeersch belooft het oorlogsverleden van Hugo Claus uit te spitten én zijn eerste opgemerkte poëziebundels en romans na WO II. Terwijl Mark Schaevers bezig is aan de definitieve, grote biografie van de meester, verrast Wildemeersch toch wel met dit relaas over de jonge Claus dat ongeveer 400 bladzijden zal beslaan, aldus het prospectus.

Ander België

Ook de bio over Danneels komt er in september bij uitgeverij Polis dus aan, naast ‘De ontwakende reus’, een boek van minister van Financiën Johan Van Overtveldt waarin hij de blijvende dominantie van de VS in de 21ste eeuw voorspelt. Rik Van Cauwelaert heeft het in ‘Tussen de plooien’ over een andere geschiedenis van België waarin hij negen onbekende verhalen uit onze vaderlandse geschiedenis uit de doeken doet. Wat hebben de CIA en het Europacollege in Brugge met elkaar gemeen bijvoorbeeld?

Niet overdrijven

Ook nog in september komt Filip Rogiers na zijn gesmaakte verhalenbundel ‘Nauwelijks lichaam’, waarmee hij de Debuutprijs 2012 won, nu met ‘Verman je’, zijn eerste roman.

De maanden daarna ook heel wat werk van Knack-redacteurs en – medewerkers: Joël De Ceulaer brengt een bloemlezing van zijn ‘Lastpost’-rubriek uit Knack en andere messcherpe meningen waarin hij de Bekende Vlamingen van jetje geeft. Dirk Draulans hield ‘In de Putten’ bij, een natuurdagboek over de Scheldepolders waar hij woont en waar hij dagelijks het conflict tussen natuur en cultuur van dichtbij observeert. Knack-medewerkster Cathérine Ongenae stelde onder het motto ‘Nee, wij overdrijven niet’ een reader samen over dagelijks seksisme waar vrouwen nog altijd mee geconfronteerd worden.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content