Bezige Bij koopt vertaalrechten Thomas Piketty voor meer dan 40.000 euro

Thomas Piketty. © Belga

In januari 2015 verschijnt ‘Het kapitaal in de 21e eeuw’ van de Franse stereconoom Thomas Piketty in Nederlandse vertaling bij De Bezige Bij.

De Franse topecononoom Thomas Piketty (°1971) is hot nadat ‘Le capital au XXIe siècle’ (2013) furore maakte in Engelse vertaling. President Obama heeft hem ondertussen uitgenodigd voor een onderhoud in het Witte Huis. Hoog tijd dus dat deze economische hoogvlieger ook in Nederlandse vertaling zou verschijnen.

Verplichte lectuur

Heel wat uitgeverijen wilden het goudhaantje in hun stal. Een eerste biedingsronde werd volgens NRC Handelsblad afgesloten op 40.000 euro. Vermoedelijk is de Bezige Bij daar in een tweede ronde dus nog iets boven gegaan om dit standaardwerk in zijn non-fictiefonds te kunnen binnenhalen. Ze speculeert er allicht op dat dit boek de komende jaren verplichte lectuur zal zijn voor zowat alle economiestudenten in Nederland en Vlaanderen.

Toen het boek oorspronkelijk in het Frans verscheen, was er al een hele buzz ontstaan bij onze zuiderburen, maar geen enkele talentscout bij de Nederlandstalige uitgeverijen had dat toen blijkbaar in de gaten waardoor de Bezige Bij zich nu blauw betaalt.

Deksel van de ketel

Piketty gaat in zijn boek na hoe het kapitaal – met dank aan Karl Marx’ gelijknamige klassieker uit de 19e eeuw – en dan vooral de democratie in het kapitalistische westen afstevenen op een crisis door de groeiende globale ongelijkheid. De groei in de westerse landen en de spreiding van de kennis hebben die ongelijkheid in de 20e eeuw lang kunnen temperen maar het deksel is nu definitief van de ketel. Het laat zich aanzien – zo Piketty – dat de westerse democratieën met hun kapitalistische economie de groeiende ongelijkheid in de wereld niet meer zo simpelweg met de mantel der (democratische) liefde zullen kunnen bedekken. Het wordt volgens Piketty alleszins hoog tijd dat de poltici zich ernstig bezinnen op die explosief toenemende ongelijkheid in de wereld.

Paradepaardje

Nu al wordt gezegd dat ‘Het kapitaal in de 21e eeuw’ het belangrijkste economische boek is van dit decennium. Enigszins voorbarig, maar het zegt wel iets over de status van Thomas Piketty en het verklaart ook het ongekend hoge bedrag dat de Bezige Bij over had om met dit paradepaardje in zijn stal te kunnen pronken.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content