Bert Verhoye - Toen God spitte en Allah spon (een fabel)
Uitgeverij: Vrijdag
Aantal pagina's: 138
ISBN: 978-94-600-1004-0

De mensheid heeft er miljoenen jaren op moeten wachten, maar eindelijk is het zover. Weten we hoe God en de profeet Mohammed eruitzien. Een beetje zoals die twee zwervers die elke morgen hun roes uitslapen aan het station van Brussel-Zuid, maar soit.

Met dank aan Bert Verhoye. Ooit bekend als journalist-columnist van De Nieuwe Gazet en bezieler van De Zwarte Komedie. Maar vandaag vooral romanschrijver op een berg in de Ardennen. Toen God spitte en Allah spon is zijn eerste. En voor wie deze recensie is beginnen te lezen op de trein tussen Gent Sint-Pieters en Gent Dampoort en dus nu moet uitstappen: het is een hilarisch debuut.

Zelf noemt de schrijver het 'een openbaringsboek, het Boek der Boeken, het boekste boek ever made'.

Toen God spitte en Allah spon gaat over de hemelvaart van de krantenjournalist Fabian en zijn wat ontnuchterende introductie in het paradijs. Daar zijn de goden - God, Allah et les autres - een weddenschap aangegaan: om het meest martelaren op aarde verzamelen. Wie wint, krijgt de heerschappij over hemel en aarde.

Spelen ook mee: Koning Salomon, de dalai lama, Patrick Janssens, Jeff Hoeyberghs, Maria Magdalena en Luc Lamine. En de immer opgewonden Jezus rijdt met een landrover en gekleed in Jezus Jeans door het boek ('Met Jezus Jeans is je kruis lichter om te dragen').

Verhoye heeft alles van de Duitse auteur Erich Kästner gelezen en dat is aan dit boek te merken: aan de toon, de eeuwige zwarte humor vooral. Maar 'Het Boek der Boeken' is vooral een sterk, gedurfd debuut. Met dank dus aan die van hierboven. En de prachtige illustraties van Katrien Scheir. Het zou dringend in het Arabisch vertaald moeten worden.

Stijn Tormans

De mensheid heeft er miljoenen jaren op moeten wachten, maar eindelijk is het zover. Weten we hoe God en de profeet Mohammed eruitzien. Een beetje zoals die twee zwervers die elke morgen hun roes uitslapen aan het station van Brussel-Zuid, maar soit.Met dank aan Bert Verhoye. Ooit bekend als journalist-columnist van De Nieuwe Gazet en bezieler van De Zwarte Komedie. Maar vandaag vooral romanschrijver op een berg in de Ardennen. Toen God spitte en Allah spon is zijn eerste. En voor wie deze recensie is beginnen te lezen op de trein tussen Gent Sint-Pieters en Gent Dampoort en dus nu moet uitstappen: het is een hilarisch debuut.Zelf noemt de schrijver het 'een openbaringsboek, het Boek der Boeken, het boekste boek ever made'.Toen God spitte en Allah spon gaat over de hemelvaart van de krantenjournalist Fabian en zijn wat ontnuchterende introductie in het paradijs. Daar zijn de goden - God, Allah et les autres - een weddenschap aangegaan: om het meest martelaren op aarde verzamelen. Wie wint, krijgt de heerschappij over hemel en aarde.Spelen ook mee: Koning Salomon, de dalai lama, Patrick Janssens, Jeff Hoeyberghs, Maria Magdalena en Luc Lamine. En de immer opgewonden Jezus rijdt met een landrover en gekleed in Jezus Jeans door het boek ('Met Jezus Jeans is je kruis lichter om te dragen').Verhoye heeft alles van de Duitse auteur Erich Kästner gelezen en dat is aan dit boek te merken: aan de toon, de eeuwige zwarte humor vooral. Maar 'Het Boek der Boeken' is vooral een sterk, gedurfd debuut. Met dank dus aan die van hierboven. En de prachtige illustraties van Katrien Scheir. Het zou dringend in het Arabisch vertaald moeten worden.Stijn Tormans