Bernard Dewulf, die als dramaturg verbonden is aan het NT Gent, schreef afgelopen seizoen een bewerking van 'Lolita' van Vladimir Nabokov die er ook werd opgevoerd. Een jury verkoos deze tekst uit 45 toneelsteksten tot beste theatertekst van het voorbije jaar.

Dewulf focuste in 'Een lolita' niet alleen op het dertienjarige meisje dat in Nabokovs roman een oudere schrijver het hoofd op hol brengt maar voegde in zekere zin twee vrouwelijke stemmen toe. Een volwassen vrouw komt in 'Een lolita' eveneens aan het woord terwijl ze terugkijkt op haar jonge dochter.

Empathisch en poëtisch

Dewulf maakte dus een veelstemmige partituur van Nabokovs oorspronkelijke roman in zijn gekende, empathisch-poëtische stijl die ook in zijn columns aan bod komt én door veel lezeressen wordt geapprecieerd. Getuige de Libris-prijs 2010 voor 'Kleine dagen', een bundeling van die columns.

Nu schiet hij dus de hoofdvogel af met 'Een lolita', een onderscheiding die 10.000 euro waard is. De jury van de Taalunie Toneelschrijfprijs was naar eigen zeggen bijzonder gecharmeerd door 'de wonderschone tekst die verwondt en verwondert, een tekst die als een goed gedicht nooit uitgelezen raakt.'

Frank Hellemans

Bernard Dewulf, die als dramaturg verbonden is aan het NT Gent, schreef afgelopen seizoen een bewerking van 'Lolita' van Vladimir Nabokov die er ook werd opgevoerd. Een jury verkoos deze tekst uit 45 toneelsteksten tot beste theatertekst van het voorbije jaar.Dewulf focuste in 'Een lolita' niet alleen op het dertienjarige meisje dat in Nabokovs roman een oudere schrijver het hoofd op hol brengt maar voegde in zekere zin twee vrouwelijke stemmen toe. Een volwassen vrouw komt in 'Een lolita' eveneens aan het woord terwijl ze terugkijkt op haar jonge dochter.Empathisch en poëtischDewulf maakte dus een veelstemmige partituur van Nabokovs oorspronkelijke roman in zijn gekende, empathisch-poëtische stijl die ook in zijn columns aan bod komt én door veel lezeressen wordt geapprecieerd. Getuige de Libris-prijs 2010 voor 'Kleine dagen', een bundeling van die columns. Nu schiet hij dus de hoofdvogel af met 'Een lolita', een onderscheiding die 10.000 euro waard is. De jury van de Taalunie Toneelschrijfprijs was naar eigen zeggen bijzonder gecharmeerd door 'de wonderschone tekst die verwondt en verwondert, een tekst die als een goed gedicht nooit uitgelezen raakt.'Frank Hellemans