Op donderdag 14 juni staat de Belgische poëzie centraal op het Felix Poetry Festival op het Antwerpse Eilandje. Vrijdag gaat het festival de internationale toer op.

Benno Barnard opent om 20u het Felix Poetry Festival in het Felix Pakhuis met een pleidooi voor het voortbestaan van de Belgische poëzie. Barnard in de festivalkrant: "Voor de Groote Oorlog, toen Europa nog bestond en de Oostenrijkse jood Stefan Zweig het land van Ensor als een cultureelculinaire verrukking aanprees, was de in het Frans geschreven Belgische poëzie een slecht bewaard geheim: een dichter als Emile Verhaeren werd tot in Moskou op straat herkend en zijn jongere collega Maurice Maeterlinck ontving in 1911 de Nobelprijs voor Literatuur. Beroemde namen! Beroemde Vlamingen. Helaas is hun vaderland obscuur geworden, en zo ook is het de Belgisch-Franstalige dichtkunst vergaan. Er zijn twee of drie bekende contemporaire namen, maar in haar geheel lijkt deze poëzie geen plaats meer te hebben, niet in België, niet in Frankrijk, laat staan in Nederland (of Moskou). Maar nog altijd zijn er Vlaamse dichters met een Franse pen, naast tal van Waalse en Brusselse, die overigens vaak uit 'onzuivere' families stammen."

Na Barnard wordt de daad bij het woord gevoegd. De Franstalige Belgische dichteres Caroline Lamarche stelt haar gedichten voor en vertaalster Hilde Keteleer leest er de Nederlandstalige versie bij. De in Antwerpen geboren Franstalige poëet Werner Lambersy presenteert zijn nieuwe (tweetalige) bundel 'Le cahier romain', met Nederlandse voordracht door zijn vertaler Jan H. Mysjkin. Aan Vlaamse kant treden onder andere ook Y.M.Dangre en Bernard Dewulf op.

Op vrijdag komt de internationale poëzie aan bod. Naast een dagprogramma in de Permeke Bibliotheek komen in het Felix Pakhuis die dag onder anderen Leonard Nolens, Jan Lauwereyns, de Amerikaan Ron Silliman en de Spaanse Chus Pato langs.

Er lopen ook nog talrijke poëtische randevenementen, zoals een literaire kroegentocht. Alle info in de festivalkrant.

Coördinator van Antwerpen Boekenstad, Michaël Vandebril, die vorig jaar nog optrad als curator van de 5de Nacht van de Poëzie, stond in voor de programmatie. De presentatie van de twee avonden is in handen van Johan de Boose.

Frank Hellemans

Praktisch

Op 14 en 15 juni 2012 vanaf 20 uur

FelixPakhuis, Godefriuskaai 30, 2000 Antwerpen

Tickets: VVK: 5 euro (+ 1 euro administratiekost) per avond - 10 euro aan de deur

De gratis festivalkrant met het programma is verkrijgbaar in alle bibliotheken van Vlaanderen

Op donderdag 14 juni staat de Belgische poëzie centraal op het Felix Poetry Festival op het Antwerpse Eilandje. Vrijdag gaat het festival de internationale toer op.Benno Barnard opent om 20u het Felix Poetry Festival in het Felix Pakhuis met een pleidooi voor het voortbestaan van de Belgische poëzie. Barnard in de festivalkrant: "Voor de Groote Oorlog, toen Europa nog bestond en de Oostenrijkse jood Stefan Zweig het land van Ensor als een cultureelculinaire verrukking aanprees, was de in het Frans geschreven Belgische poëzie een slecht bewaard geheim: een dichter als Emile Verhaeren werd tot in Moskou op straat herkend en zijn jongere collega Maurice Maeterlinck ontving in 1911 de Nobelprijs voor Literatuur. Beroemde namen! Beroemde Vlamingen. Helaas is hun vaderland obscuur geworden, en zo ook is het de Belgisch-Franstalige dichtkunst vergaan. Er zijn twee of drie bekende contemporaire namen, maar in haar geheel lijkt deze poëzie geen plaats meer te hebben, niet in België, niet in Frankrijk, laat staan in Nederland (of Moskou). Maar nog altijd zijn er Vlaamse dichters met een Franse pen, naast tal van Waalse en Brusselse, die overigens vaak uit 'onzuivere' families stammen."Na Barnard wordt de daad bij het woord gevoegd. De Franstalige Belgische dichteres Caroline Lamarche stelt haar gedichten voor en vertaalster Hilde Keteleer leest er de Nederlandstalige versie bij. De in Antwerpen geboren Franstalige poëet Werner Lambersy presenteert zijn nieuwe (tweetalige) bundel 'Le cahier romain', met Nederlandse voordracht door zijn vertaler Jan H. Mysjkin. Aan Vlaamse kant treden onder andere ook Y.M.Dangre en Bernard Dewulf op.Op vrijdag komt de internationale poëzie aan bod. Naast een dagprogramma in de Permeke Bibliotheek komen in het Felix Pakhuis die dag onder anderen Leonard Nolens, Jan Lauwereyns, de Amerikaan Ron Silliman en de Spaanse Chus Pato langs.Er lopen ook nog talrijke poëtische randevenementen, zoals een literaire kroegentocht. Alle info in de festivalkrant.Coördinator van Antwerpen Boekenstad, Michaël Vandebril, die vorig jaar nog optrad als curator van de 5de Nacht van de Poëzie, stond in voor de programmatie. De presentatie van de twee avonden is in handen van Johan de Boose.Frank Hellemans