De Belgische romanschrijfster Dominique Rolin, auteur van een veertigtal sterk autobiografische boeken die een tegenpool vormen voor sentimentalisme, is in Parijs op 98-jarige leeftijd overleden.

Dominique Rolin werd op 22 mei 1913 in Brussel geboren in een literaire familie. Haar vader is bibliothecaris en haar moeder, de dochter van de Franse schrijver Léon Cladel, dictielerares. Het paar gaat uit elkaar, iets wat Dominique levenslang zal tekenen.

Ze wordt eerst bibliothecaresse in Brussel, trouwt en krijgt een dochter. Na enkel novelles verschijnt haar eerste roman "Les marais" in 1942, waarvoor ze erkenning krijgt van Jean Cocteau en Max Jacob. Dan verhuist ze naar Parijs om te leven van haar passie: schrijven. Ze ontvangt in 1952 de Prix Femina voor "Le souffle".

In 1957 overlijdt haar echtgenoot en liefdesgezel, beeldhouwer Bernard Milleret. Niet veel later ontmoet ze een beloftevolle jonge schrijver, Philippe Sollers (22). Niettegenstaande het leeftijdsverschil komt het tot een discrete relatie, maar ze wonen nooit samen.

In 2000 publiceert ze "Journal amoureux", waarin ze openhartiger dan ooit schrijft over haar passionele 40 jaar durende liefdesrelatie met een zekere Jim, die eerder al aan bod komt in andere romans zoals "Trente ans d'amour fou" (1988) en "Le Jardin d'agrément" (1994).

"De Jim uit uw boeken, is dat Sollers?", vroeg Bernard Pivot haar ooit op televisie. "Ja", antwoordde ze. Jean Antoine, auteur van films over Rolin, zei: "De relatie met Jim is een van de meest ontroerende liefdesgeschiedenissen uit de literatuur van deze eeuw". (Belga/MS)

De Belgische romanschrijfster Dominique Rolin, auteur van een veertigtal sterk autobiografische boeken die een tegenpool vormen voor sentimentalisme, is in Parijs op 98-jarige leeftijd overleden. Dominique Rolin werd op 22 mei 1913 in Brussel geboren in een literaire familie. Haar vader is bibliothecaris en haar moeder, de dochter van de Franse schrijver Léon Cladel, dictielerares. Het paar gaat uit elkaar, iets wat Dominique levenslang zal tekenen. Ze wordt eerst bibliothecaresse in Brussel, trouwt en krijgt een dochter. Na enkel novelles verschijnt haar eerste roman "Les marais" in 1942, waarvoor ze erkenning krijgt van Jean Cocteau en Max Jacob. Dan verhuist ze naar Parijs om te leven van haar passie: schrijven. Ze ontvangt in 1952 de Prix Femina voor "Le souffle". In 1957 overlijdt haar echtgenoot en liefdesgezel, beeldhouwer Bernard Milleret. Niet veel later ontmoet ze een beloftevolle jonge schrijver, Philippe Sollers (22). Niettegenstaande het leeftijdsverschil komt het tot een discrete relatie, maar ze wonen nooit samen. In 2000 publiceert ze "Journal amoureux", waarin ze openhartiger dan ooit schrijft over haar passionele 40 jaar durende liefdesrelatie met een zekere Jim, die eerder al aan bod komt in andere romans zoals "Trente ans d'amour fou" (1988) en "Le Jardin d'agrément" (1994). "De Jim uit uw boeken, is dat Sollers?", vroeg Bernard Pivot haar ooit op televisie. "Ja", antwoordde ze. Jean Antoine, auteur van films over Rolin, zei: "De relatie met Jim is een van de meest ontroerende liefdesgeschiedenissen uit de literatuur van deze eeuw". (Belga/MS)