België weigert visum aan Afrikaanse schrijver

© Image Globe

De Nigeriaanse auteur Tade Ipadeola kreeg geen visum om lezingen te geven in België op uitnodiging van PEN Vlaanderen. PEN-voorzitter David Van Reybrouck reageert verontwaardigd.

De Nigeriaanse auteur Tade Ipadeola kreeg geen visum om lezingen te geven in België op uitnodiging van PEN Vlaanderen. PEN-voorzitter David Van Reybrouck is verontwaardigd, want het gaat niet om een alleenstaand geval. ‘Wanneer zullen onze instanties eindelijk inzien dat Afrikaanse artiesten geen potentiële illegalen zijn?’

Tade Ipadeola is schrijver, jurist en voorzitter van PEN Nigeria. De schrijversorganisatie PEN Vlaanderen had de Nigeriaanse auteur naar België uitgenodigd. Ipadeola zou een maand lang in de Antwerpse schrijversflat verblijven en een aantal lezingen geven en schoolbezoeken afleggen.

Tijdens zijn bezoek aan Antwerpen wilde Impadeola graag kennis maken met de Belgische cultuur. Hij schrijft namelijk een bundel Europese reisgedichten die hij laat beginnen in het historische Antwerpen.

Maar toen Ipadeola zich meldde op de Belgische ambassade in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja om zijn visum op te halen, kreeg hij te horen dat zijn dossier niet in orde was. Daarop schreef PEN Vlaanderen-voorzitter David Van Reybrouck een mail naar de ambassade. Hij benadrukte dat Ipadeola’s reis georganiseerd en bekostigd wordt door PEN, vertelt Van Reybrouck in De Morgen.

Culturele uitwisseling

PEN Vlaanderen reageert verontwaardigd op de manier waarop België Afrikaanse schrijvers en artiesten behandelt. “De overheid vreest dat de man illegaal in België zou blijven. Maar in het geval van Ipadeola is die vrees totaal ongegrond. Hij is jurist en heeft in Nigeria tal van professionele activiteiten die hij niet in de steek zal laten. Hoe lang gaan vreemdelingeninstanties waardevolle mensen als Tade, die naar België komen om ideeën uit te wisselen, blijven behandelen als potentiële illegalen?”, vraagt voorzitter Van Reybrouck zich af.

“Culturele uitwisseling moet gestimuleerd worden. In België leeft blijkbaar nog de overtuiging dat ontwikkelingssamenwerking iets is dat je enkel ver van je bed moet doen met waterputten en zaken meel.”

Vumilia-affaire

De zaak lijkt op een herhaling van de Vumilia-affaire. Toen weigerde het consulaat in Brazzaville een visum af te leveren aan de ter dood veroordeelde schrijver Antoine Vumilia, die gevlucht was uit de Congo. Vumilia beantwoordde aan alle criteria om erkend te worden als vluchteling en toch weigerde België hem in het voorjaar van 2011 de nodige papieren om naar Europa te ontsnappen. Die zaak leidde tot twee formele vragen in het federale parlement. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content