Belg schrijft 'Kleine Encyclopie van het Vaticaan' De Vlaamse professor Tom Zwaenepoel heeft een 'Kleine Encyclopedie van het Vaticaan' geschreven. Het boek geeft in 554 bladzijden een overzicht van "Apotheek tot Zwitserse garde". Voor zijn encyclopedie ging de auteur niet over één nacht ijs. Zo ging hij de afgelopen jaren onder meer tien keer op audiëntie in het Vaticaan waar hij lange gesprekken voerde met zowel de vorige als de huidige paus, die hij leren kennen heeft als een "open iemand". Toch geeft Zwaenepoel volgens de krant De Morgen aan dat het Vaticaan een groot communicatieprobleem heeft. "De Heilige Stoel heeft niet altijd de feeling om de juiste signalen te geven. Het instituut zou er goed aan doen om wat transparanter te worden." Ondanks die kritiek kreeg Zwaenepoel toch lof toegezwaaid van onder meer aartsbisschop Léonard.

Petry verkoopt wél in Nederland In tegenstelling tot wat getwitterd en gefluisterd werd nadat Yves Petry de Libris-prijs had gewonnen voor 'De maagd Marino' als zouden de Nederlandse lezers hier geen pap van lusten, prijkt hij op plaatsen 33 (gebonden) en 41 (paperback) in de bestseller 60 van de Nederlandse boekhandels. Overigens duiken ook twee andere titels van de shortlist nieuw op in de lijst: Peter Buwalda's 'Bonita Avenue' staat op plaats 36 en 'Tikkop' van Adriaan van Dis bekleedt de 56ste plek.

Joop Schafthuizen wil geen gat in herdenkingsmuur Reve De soap rond de herdenkingsmuur voor de Nederlandse schrijver Gerard Reve blijft maar voortduren. Joop Schafthuizen, de voormalige partner en zaakvoerder van Reve, wil niet dat er een gat aangebracht wordt in het monument om zo de fout in het gedicht 'Credo' te herstellen. Die oplossing was eerder aangereikt door de gemeente Machelen-aan-de-Leie waar de muur staat. Zie ook: De Papieren Man.

Boekenprijzen Kinder- en Jeugdjury Op zondag 22 mei maakt de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen de winnaars van haar Boekenprijzen bekend. De Kinder- en Jeugdjury is een boekenjury van meer dan 7.000 kinderen. Per leeftijdsgroep leest en bespreekt de jury tien boeken en wint het boek met de meeste stemmen. De uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens een groot bekroningsfeest in het Concertgebouw in Brugge.

Boek.be lanceert innovatienetwerk De 'Technology Watch', de Boek.be-blog over innovatie in het boekenvak, wordt omgevormd tot het Innovatienetwerk, een samenwerking van verschillende actoren uit het boekenvak en vertegenwoordigers van internetbedrijven, webontwikkelaars, digitale marketeers en subsidie-instituten. Door informatie te verstrekken en contactgegevens uit te wisselen, wil men het Vlaamse boekenvak stimuleren. Ook zullen er workshops en opleidingen georganiseerd worden. Meer informatie: boekenvak.be


(Bron: persberichten)

Liesbeth Vanderveken

Belg schrijft 'Kleine Encyclopie van het Vaticaan' De Vlaamse professor Tom Zwaenepoel heeft een 'Kleine Encyclopedie van het Vaticaan' geschreven. Het boek geeft in 554 bladzijden een overzicht van "Apotheek tot Zwitserse garde". Voor zijn encyclopedie ging de auteur niet over één nacht ijs. Zo ging hij de afgelopen jaren onder meer tien keer op audiëntie in het Vaticaan waar hij lange gesprekken voerde met zowel de vorige als de huidige paus, die hij leren kennen heeft als een "open iemand". Toch geeft Zwaenepoel volgens de krant De Morgen aan dat het Vaticaan een groot communicatieprobleem heeft. "De Heilige Stoel heeft niet altijd de feeling om de juiste signalen te geven. Het instituut zou er goed aan doen om wat transparanter te worden." Ondanks die kritiek kreeg Zwaenepoel toch lof toegezwaaid van onder meer aartsbisschop Léonard. Petry verkoopt wél in Nederland In tegenstelling tot wat getwitterd en gefluisterd werd nadat Yves Petry de Libris-prijs had gewonnen voor 'De maagd Marino' als zouden de Nederlandse lezers hier geen pap van lusten, prijkt hij op plaatsen 33 (gebonden) en 41 (paperback) in de bestseller 60 van de Nederlandse boekhandels. Overigens duiken ook twee andere titels van de shortlist nieuw op in de lijst: Peter Buwalda's 'Bonita Avenue' staat op plaats 36 en 'Tikkop' van Adriaan van Dis bekleedt de 56ste plek. Joop Schafthuizen wil geen gat in herdenkingsmuur Reve De soap rond de herdenkingsmuur voor de Nederlandse schrijver Gerard Reve blijft maar voortduren. Joop Schafthuizen, de voormalige partner en zaakvoerder van Reve, wil niet dat er een gat aangebracht wordt in het monument om zo de fout in het gedicht 'Credo' te herstellen. Die oplossing was eerder aangereikt door de gemeente Machelen-aan-de-Leie waar de muur staat. Zie ook: De Papieren Man. Boekenprijzen Kinder- en Jeugdjury Op zondag 22 mei maakt de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen de winnaars van haar Boekenprijzen bekend. De Kinder- en Jeugdjury is een boekenjury van meer dan 7.000 kinderen. Per leeftijdsgroep leest en bespreekt de jury tien boeken en wint het boek met de meeste stemmen. De uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens een groot bekroningsfeest in het Concertgebouw in Brugge. Boek.be lanceert innovatienetwerk De 'Technology Watch', de Boek.be-blog over innovatie in het boekenvak, wordt omgevormd tot het Innovatienetwerk, een samenwerking van verschillende actoren uit het boekenvak en vertegenwoordigers van internetbedrijven, webontwikkelaars, digitale marketeers en subsidie-instituten. Door informatie te verstrekken en contactgegevens uit te wisselen, wil men het Vlaamse boekenvak stimuleren. Ook zullen er workshops en opleidingen georganiseerd worden. Meer informatie: boekenvak.be (Bron: persberichten) Liesbeth Vanderveken