Baru - Vluchtweg naar de zon
Uitgeverij: Sherpa
Aantal pagina's: 432
ISBN: 978-90-898-8006-2

Baru, alias Hervé Barulea, kreeg vijftien jaar geleden van een Japanse stripuitgeverij een verleidelijk voorstel. Ze wilden van hem een echt Baruboek, maar dan veel dikker en in zwart-wit, zodat ze het als een Europese manga op de markt konden brengen.

In een tijd waarin een Franse strip om de productiekosten laag te houden zelden boven de honderd pagina's mocht uitkomen, ging Baru daar met plezier op in. Dat boek werd Vluchtweg naar de zon.

Het succes in Japan viel tegen, maar Baru kreeg er in 1996 in Angoulême wel de prijs voor het beste album voor. Met anderhalf decennium vertraging is nu ook een mooie Nederlandse editie beschikbaar. Het boek heeft echter nog niets onder de tijd te lijden gehad. Het blijft een roadstrip met een vliegende vaart die Baru de gelegenheid geeft om de Franse maatschappij te schetsen vanuit de wat achtergestelde milieus waarin hij opgroeide.

Twee jonge allochtonen uit de buurt van Metz, Karim en Alexandre, komen in een lastig parket omdat playboy Karim in bed werd betrapt met de vrouw van de plaatselijke extreemrechtse voorman. De bedrogen echtgenoot ontvlamt in een allesverterende woede die hem tot moordplannen drijft. Doorheen heel Frankrijk, van Noord naar Zuid, achtervolgt hij Karim en Alexandre, die afwisselend bedrogen en beschermd worden door truckers, hippies of rijkelui.

De omzwervingen van de hoofdpersonages zijn op zichzelf boeiend genoeg, maar Baru biedt meer. Als sociaal ingesteld stripmaker portretteert hij heel verschillende karakters en situaties scherpzinnig en met een vleugje humor. De zelfzekere Karim en de opgroeiende Alexandre zijn als allochtonen zeldzame personages in de Franse strip, maar ook Baru's portretten van een verlopen hippie die drugs verhandelt of van een vreemdgaande rijkaard die door de schoonfamilie kaalgeplukt wordt, blijven bij.

Bovenal heeft Baru in die meer dan vierhonderd pagina's de ruimte om diepgang te scheppen, wat in de Europese strip veel te zelden gebeurt. Alleen daarom is deze pageturner aanbevolen.

Gert Meesters in Focus Knack

Baru, alias Hervé Barulea, kreeg vijftien jaar geleden van een Japanse stripuitgeverij een verleidelijk voorstel. Ze wilden van hem een echt Baruboek, maar dan veel dikker en in zwart-wit, zodat ze het als een Europese manga op de markt konden brengen. In een tijd waarin een Franse strip om de productiekosten laag te houden zelden boven de honderd pagina's mocht uitkomen, ging Baru daar met plezier op in. Dat boek werd Vluchtweg naar de zon.Het succes in Japan viel tegen, maar Baru kreeg er in 1996 in Angoulême wel de prijs voor het beste album voor. Met anderhalf decennium vertraging is nu ook een mooie Nederlandse editie beschikbaar. Het boek heeft echter nog niets onder de tijd te lijden gehad. Het blijft een roadstrip met een vliegende vaart die Baru de gelegenheid geeft om de Franse maatschappij te schetsen vanuit de wat achtergestelde milieus waarin hij opgroeide.Twee jonge allochtonen uit de buurt van Metz, Karim en Alexandre, komen in een lastig parket omdat playboy Karim in bed werd betrapt met de vrouw van de plaatselijke extreemrechtse voorman. De bedrogen echtgenoot ontvlamt in een allesverterende woede die hem tot moordplannen drijft. Doorheen heel Frankrijk, van Noord naar Zuid, achtervolgt hij Karim en Alexandre, die afwisselend bedrogen en beschermd worden door truckers, hippies of rijkelui.De omzwervingen van de hoofdpersonages zijn op zichzelf boeiend genoeg, maar Baru biedt meer. Als sociaal ingesteld stripmaker portretteert hij heel verschillende karakters en situaties scherpzinnig en met een vleugje humor. De zelfzekere Karim en de opgroeiende Alexandre zijn als allochtonen zeldzame personages in de Franse strip, maar ook Baru's portretten van een verlopen hippie die drugs verhandelt of van een vreemdgaande rijkaard die door de schoonfamilie kaalgeplukt wordt, blijven bij.Bovenal heeft Baru in die meer dan vierhonderd pagina's de ruimte om diepgang te scheppen, wat in de Europese strip veel te zelden gebeurt. Alleen daarom is deze pageturner aanbevolen.Gert Meesters in Focus Knack