Bart Van Loo - Chanson, een gezongen geschiedenis van Frankrijk

Uitgeverij: De Bezige Bij, Antwerpen

Aantal pagina's: 368

Prijs: 19,95 euro

De mythe wil dat mannen nogal beroerd zijn in het combineren van activiteiten. Dat Bart Van Loo in Chanson met een rotvaart door het muzikale verleden van Frankrijk dendert, daarbij de hele Franse geschiedenis in zijn winkelkar laadt en er een flaneergids van Parijs bovenop gooit, betekent óf dat Van Loo de mythische uitzondering is, óf dat hij aan zelfoverschatting lijdt.

De waarheid ligt in het midden. Chanson is een boordevol en verrassend boek dat bulkt van de vergeten namen en verhalen. Lady Gaga of Madonna? Eat your hearts out, voor jullie was er Mistinguett. God save the Queen? Niets anders dan een vertaling van het Grand Dieu sauve le Roi, geschreven voor de zweer van Lodewijk XIV.

Van Loo serveert deze pot-au-feu van grote en kleine geschiedenis zoals Piaf zingt: met zin voor pathetiek en overdrijving. Hij waagt zich aan 'een robbertje dansen' of hij laat 'zijn blik stroomopwaarts op de golven vallen'.

Hierbij beeldt hij zich in dat de fine fleur van het Franse chanson rondjes danst op de Pont Neuf terwijl Claude François uit de hemel neerdaalt, Alexandrie Alexandra toeterend. Persoonlijk prefereer ik mijn gidsen iets minder fantasierijk, maar de talloze petites histoires - over de bolletjesdas van Gilbert Bécaud of de artiestennaam van Yves Montand - maken veel goed.

Tine Hens