Opmerkelijk toch dat de Nederlandse jury gisteren in Amsterdam een Vlaamse boekhandelaar bekroonde als beste boekverkoper 2013. De jury prees Van Aken omdat hij zijn Gentse boekhandel op de kaart zette met veel durf en een fijn gevoel voor het juiste assortiment, aldus 'Boekblad'.

Van Aken heroriënteerde onlangs zijn strategie van kwaliteitsboekhandelaar. Waar hij vroeger zowel in Leuven als in Gent een boekhandel uitbaatte met een sterk en eigenzinnig literair aanbod, plooide hij zich nu terug op één boekhandel. De Leuvense vestiging met dezelfde naam droeg hij over aan neef Tom die in eigen naam nu de boekhandel runt. Alle aandacht van Bart ging voortaan exclusief naar de Gentse boekhandel Paard van Troje.

Lef

Dat terugplooien op één boekhandel waar Van Aken zelf de touwtjes in handen heeft, legt hem nu geen windeieren. 'Boekblad' citeert uit het juryrapport waar uitbundig de lef van boekhandelaar Van Aken wordt gezongen bij het invullen van zijn boekenaanbod: 'Juist in deze lastige tijd heeft hij heel gedurfde keuzes gemaakt en het tegenovergestelde van het gebaande pad bewandeld'. Op die manier, aldus de jury nog, bewijst hij de relevantie van een kwaliteitsboekhandel én geeft hij het goede voorbeeld voor starters in de veelgeplaagde branche.

Frank Hellemans

Opmerkelijk toch dat de Nederlandse jury gisteren in Amsterdam een Vlaamse boekhandelaar bekroonde als beste boekverkoper 2013. De jury prees Van Aken omdat hij zijn Gentse boekhandel op de kaart zette met veel durf en een fijn gevoel voor het juiste assortiment, aldus 'Boekblad'.Van Aken heroriënteerde onlangs zijn strategie van kwaliteitsboekhandelaar. Waar hij vroeger zowel in Leuven als in Gent een boekhandel uitbaatte met een sterk en eigenzinnig literair aanbod, plooide hij zich nu terug op één boekhandel. De Leuvense vestiging met dezelfde naam droeg hij over aan neef Tom die in eigen naam nu de boekhandel runt. Alle aandacht van Bart ging voortaan exclusief naar de Gentse boekhandel Paard van Troje.LefDat terugplooien op één boekhandel waar Van Aken zelf de touwtjes in handen heeft, legt hem nu geen windeieren. 'Boekblad' citeert uit het juryrapport waar uitbundig de lef van boekhandelaar Van Aken wordt gezongen bij het invullen van zijn boekenaanbod: 'Juist in deze lastige tijd heeft hij heel gedurfde keuzes gemaakt en het tegenovergestelde van het gebaande pad bewandeld'. Op die manier, aldus de jury nog, bewijst hij de relevantie van een kwaliteitsboekhandel én geeft hij het goede voorbeeld voor starters in de veelgeplaagde branche.Frank Hellemans