Bart Moeyaert wil Duitsers Nederlandstalige literatuur via een pintje doen ontdekken

Bart Moeyaert. © Belga

In ‘Boekblad’ vertelt Bart Moeyaert, artistiek intendant voor de Nederlandstalige letteren als gastland op de Frankfurter Buchmesse, hoe hij een en ander wil aanpakken straks in oktober 2016.

Het belangrijkste literaire evenement van 2016 is ongetwijfeld het gastlandschap van de Vlaams-Nederlandse letteren op de Frankfortse Boekenbeurs in oktober 2016. Na een eerdere poging in 1993 mogen Vlaanderen en Nederland er in het najaar alle registers open trekken om aan de wereld te tonen hoe interessant onze schrijvers wel zijn.

Taboedoorbrekend en maatschappijkritisch

Deze keer gingen de Vlaams-Nederlandse organisatoren niet over een nacht ijs. De Duitse uitgevers werden al uitgenodigd in Antwerpen en Amsterdam om hier kennis te maken met de belangrijkste Nederlandstalige auteurs en uitgevers van het moment. Jeugdauteur Bart Moeyaert speelt hierbij een centrale rol. Hij heeft als curator immers de taak om de krijtlijnen uit te zetten voor de manier waarop de Vlaams-Nederlandse literatuur zich op de hoogmis van het boek wil presenteren. In het Nederlandse ‘Boekblad Magazine’ licht hij al een tipje van de sluier.

De Nederlandstalige literatuur, aldus Moeyaert, wordt in het buitenland als ‘edgy’ (lees:gevaarlijk en taboedoorbrekend) en ‘maatschappijkritisch’ gepercipieerd. Moeyaert wil straks in Frankfort een stevige mix presenteren van bekende namen met nieuw aanstormend talent om in te spelen op die perceptie.

Tribute-formule

Daarvoor wil hij niet alleen in Frankfort maar ook in andere grotere Duitse steden evenementen organiseren. Zijn inspiratie om dit op een originele manier te doen vond hij onlangs in Mexico waar via een ’tribute’-formule schrijvers op een half uurtje aanstekelijk komen vertellen hoe ze door een andere auteur het heilig schrijfvuur hebben ontdekt. Onrechtstreeks laten de schrijvers daarbij ook in de eigen ziel kijken. En zo vang je twee vliegen in één klap: de auteur die de hommage brengt en uiteraard de schrijver die er in wordt geëerd. Moeyaert wil trouwens niet alleen schrijvers aan het woord laten in dit hommage-format, maar ook illustratoren of culturele iconen tout court.

Bier in plaats van wodka

Dat de toeschouwers niet alleen afkomen op het woord maar ook op andere delicatessen is Moeyaert niet ontgaan toen hij zag hoe Finland zich als gastland profileerde op de Frankfortse Boekenbeurs twee jaar geleden. Uitgevers schonken er gul bij uit de fles wodka waarmee ze zich tussen het publiek begaven. Vandaar dat Moeyaert het idee oppert om de aanwezige boekenmensen straks op ‘een biertje’ te trakteren, en op meer dan één. Als ze al niet willen komen luisteren, dan zullen ze misschien wel graag enkele (gratis) pintjes meepikken en toch in het Vlaams-Nederlandse paviljoen binnenstappen. Het betere bier als glijmiddel voor de betere literatuur. Moet kunnen, toch?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content