De Vlaams-Nederlandse dichteres Annemarie Estor (°1973) krijgt de Herman de Coninkprijs, goed voor 6000 euro, voor haar dichtbundel 'De oksels van de bok'. Michaël Vandebril ontvangt de Debuutprijs (1000 euro) voor zijn eersteling 'Het vertrek van Maeterlinck' terwijl David Troch de Publieksprijs wint voor zijn gedicht 'Gezel'.

Estor is een buitenbeentje in het Vlaamse poëzielandschap maar haar nu bekroonde bundel 'De oksels van de bok' werd toch ook al opgemerkt door Knack Focus-medewerkster én collega-dichteres Lies Van Gasse. Ze rekende de bundel tot de vijf meest markante poëzieboeken van 2012: "Estor schokt de lezer met een wellustig vrouwbeeld en laat het beest van verlangen los op elke pagina. (...)." En ze besloot: " 'De oksels van de bok' is een barokke bundel, die niet alleen vanuit esthetisch oogpunt opvalt, maar die ook belangrijke vraagstukken aanraakt over onze snel evoluerende maatschappij."

Bij verschijnen tekende poëzierecensent-dichter Piet Gerbrandy nochtans voorbehoud aan omwille van sluipend neokoloniaal racisme in Estors gedichten maar hij bekende dat hij ook gecharmeerd werd door het beeldende vermogen van haar poëzie. Het is uitgerekend die zinnelijke kracht die de jury deed kiezen voor deze bundel.

In de marge van de Herman de Coninckprijs voor beste bundel raakte ook bekend dat Michaël Vandebril de Debuutprijs wint voor 'Het vertrek van Maeterlinck'. David Troch ontvangt de Publieksprijs en ziet zijn gedicht 'Gezel' op een poster afgedrukt die op Gedichtendag aanstaande donderdag gratis wordt meegegeven aan klanten in de boekhandel.

Frank Hellemans

De Vlaams-Nederlandse dichteres Annemarie Estor (°1973) krijgt de Herman de Coninkprijs, goed voor 6000 euro, voor haar dichtbundel 'De oksels van de bok'. Michaël Vandebril ontvangt de Debuutprijs (1000 euro) voor zijn eersteling 'Het vertrek van Maeterlinck' terwijl David Troch de Publieksprijs wint voor zijn gedicht 'Gezel'.Estor is een buitenbeentje in het Vlaamse poëzielandschap maar haar nu bekroonde bundel 'De oksels van de bok' werd toch ook al opgemerkt door Knack Focus-medewerkster én collega-dichteres Lies Van Gasse. Ze rekende de bundel tot de vijf meest markante poëzieboeken van 2012: "Estor schokt de lezer met een wellustig vrouwbeeld en laat het beest van verlangen los op elke pagina. (...)." En ze besloot: " 'De oksels van de bok' is een barokke bundel, die niet alleen vanuit esthetisch oogpunt opvalt, maar die ook belangrijke vraagstukken aanraakt over onze snel evoluerende maatschappij."Bij verschijnen tekende poëzierecensent-dichter Piet Gerbrandy nochtans voorbehoud aan omwille van sluipend neokoloniaal racisme in Estors gedichten maar hij bekende dat hij ook gecharmeerd werd door het beeldende vermogen van haar poëzie. Het is uitgerekend die zinnelijke kracht die de jury deed kiezen voor deze bundel.In de marge van de Herman de Coninckprijs voor beste bundel raakte ook bekend dat Michaël Vandebril de Debuutprijs wint voor 'Het vertrek van Maeterlinck'. David Troch ontvangt de Publieksprijs en ziet zijn gedicht 'Gezel' op een poster afgedrukt die op Gedichtendag aanstaande donderdag gratis wordt meegegeven aan klanten in de boekhandel.Frank Hellemans