Wie de schrijver van het middeleeuwse 'Karel ende Elegast' is, blijft ongeweten maar dat hij ook andere werken schreef, wist Mike Kestemont van de UA te bewijzen met computeranalyse, aldus De Standaard.

'Karel ende Elegast' is een paradepaardje van de Middelnederlandse literatuur uit de dertiende eeuw. Niet alleen de vlot in het oor liggende rijmen zorgden daarvoor maar ook de naar huidige normen vrouwonvriendelijke inhoud. Beroemd zijn de verzen waar Eggeric, de zwager van Karel de Grote die de keizer wil ombrengen, zijn vrouw tot bloedens toe slaat omdat ze hem wil verklikken:

Ende eggeric sloech soe houde. Die vrouwe voor nase ende mont. Dat haer tbloet ter stont Ter nase ende te monde wt brac.

Mike Kestemont, onderzoeker aan de UA, bewijst vandaag in zijn doctorsproefschrift dat de auteur van deze opvallende, voorhoofse verzen ook 'Moriaen' heeft geschreven. Via computerherkenning van de schrijfstijl - meer bepaald de identieke rijmpatronen - linkte Kestemont de schrijver van 'Karel ende Elegast' aan de ongeveer even oude Arthurroman 'Moriaen', waar voor het eerst in de middelnederlandse literatuur een zwart hoofdpersonage (een Moor) te horen valt.

Daarnaast zou diezelfde schrijver volgens Kestemont ook nog een Lancelotroman hebben gemaakt. Kestemont is nu van plan om zijn literaire algoritmes ook los te laten op Latijnse, middeleeuwse teksten. De beroemde correspondentie tussen de monnik Abélard en zijn geliefde Héloïse wordt zijn volgende onderzoeksobject.

Frank Hellemans

Wie de schrijver van het middeleeuwse 'Karel ende Elegast' is, blijft ongeweten maar dat hij ook andere werken schreef, wist Mike Kestemont van de UA te bewijzen met computeranalyse, aldus De Standaard.'Karel ende Elegast' is een paradepaardje van de Middelnederlandse literatuur uit de dertiende eeuw. Niet alleen de vlot in het oor liggende rijmen zorgden daarvoor maar ook de naar huidige normen vrouwonvriendelijke inhoud. Beroemd zijn de verzen waar Eggeric, de zwager van Karel de Grote die de keizer wil ombrengen, zijn vrouw tot bloedens toe slaat omdat ze hem wil verklikken: Ende eggeric sloech soe houde. Die vrouwe voor nase ende mont. Dat haer tbloet ter stont Ter nase ende te monde wt brac. Mike Kestemont, onderzoeker aan de UA, bewijst vandaag in zijn doctorsproefschrift dat de auteur van deze opvallende, voorhoofse verzen ook 'Moriaen' heeft geschreven. Via computerherkenning van de schrijfstijl - meer bepaald de identieke rijmpatronen - linkte Kestemont de schrijver van 'Karel ende Elegast' aan de ongeveer even oude Arthurroman 'Moriaen', waar voor het eerst in de middelnederlandse literatuur een zwart hoofdpersonage (een Moor) te horen valt.Daarnaast zou diezelfde schrijver volgens Kestemont ook nog een Lancelotroman hebben gemaakt. Kestemont is nu van plan om zijn literaire algoritmes ook los te laten op Latijnse, middeleeuwse teksten. De beroemde correspondentie tussen de monnik Abélard en zijn geliefde Héloïse wordt zijn volgende onderzoeksobject.Frank Hellemans