Arno¨t Lustig overleden De auteur van 'De reis van Katharina Horowitz', is overleden. Arno¨t Lustig (rechts op de foto) werd geboren op 21 december 1926 in Praag. De Tsjechisch-Joodse schrijver richtte zich voornamelijk op de Holocaust. Hij was een overlever van de naziconcentratiekampen en schreef daarover veel boeken, kortverhalen en theaterstukken. In 1942 werd hij naar het concentratiekamp Theresienstadt gebracht, daarna werd hij afgevoerd naar Auschwitz en vervolgens naar Buchenwald. In 1945 wist hij te ontsnappen uit een trein die hem naar Dachau zou brengen. Na de Tweede Wereldoorlog werkte Lustig als journalist en gaf hij les in de Verenigde Staten. In 2008 was hij de achtste ontvanger van de Franz Kafka-prijs. Lustig werd 84 jaar.

'Multiple/Readings' houdt boek levend in digitaal tijdperk
Beeldende kunstenaars die het boek als communicatiemedium en kunstvorm gebruiken. Dat is het idee achter 'Multiple/Readings', een overzicht van een halve eeuw kunstenaarsboeken. De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience leent van 11 maart tot 24 april 51 werken uit de collectie van Johan Pas. De kunsthistoricus, docent en auteur verzamelt al twintig jaar lang kunstenaarsboeken. Die boeken mogen niet verward worden met de zogenaamde 'livres d'artiste', waarin het oeuvre wordt opgesomd. Het zijn boeken die door kunstenaars als een artistiek medium worden ingezet om op die manier hun publiek te bereiken. 'Multiple/Readings' vangt aan met 'Le dépassement de la problématique de l'art' van Yves Klein en eindigt met een werk van 51 jaar later: 'E ella gusta la casalina' van Vaast Colson en Dennis Tyfus. Beeldend kunstenaars herontdekken hoe langer hoe meer het boek als medium. Met de tentoonstelling wil de Antwerpse Erfgoedbibliotheek aantonen dat het papieren boek nog lang niet dood is in het digitale tijdperk.

Orhan Pamuk sluit Passa Porta Festival af

Turkse Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk en internationale topauteurs als Sandro Veronesi, Philippe Claudel, Juli Zeh, Arthur Japin en Péter Esterházy komen tijdens de slotdag van het Passa Porta Festival op 27 maart naar het Paleis voor Schone Kunsten. Pamuk sluit Passa Porta af met een lezing en een gesprek over literatuur, Turkije en Europa. Die zondag baadt het centrum van Brussel in de literatuur, want uit alle kanten van Europa komen schrijvers over schrijven praten. Op het menu staan, onder anderen, de politieke en culturele verschuivingen in Hongarije, de Balkan en het Midden Oosten. Toonaangevende literaire stemmen uit deze regio's, zoals Ramsey Nasr voor Palestina, Péter Esterházy voor Hongarije en Roman Simic voor Kroatië, ontmoeten elkaar in Brussel.

(Bron: persberichten)

Karine Claassen en Simon Demeulemeester

Arno¨t Lustig overleden De auteur van 'De reis van Katharina Horowitz', is overleden. Arno¨t Lustig (rechts op de foto) werd geboren op 21 december 1926 in Praag. De Tsjechisch-Joodse schrijver richtte zich voornamelijk op de Holocaust. Hij was een overlever van de naziconcentratiekampen en schreef daarover veel boeken, kortverhalen en theaterstukken. In 1942 werd hij naar het concentratiekamp Theresienstadt gebracht, daarna werd hij afgevoerd naar Auschwitz en vervolgens naar Buchenwald. In 1945 wist hij te ontsnappen uit een trein die hem naar Dachau zou brengen. Na de Tweede Wereldoorlog werkte Lustig als journalist en gaf hij les in de Verenigde Staten. In 2008 was hij de achtste ontvanger van de Franz Kafka-prijs. Lustig werd 84 jaar. 'Multiple/Readings' houdt boek levend in digitaal tijdperk Beeldende kunstenaars die het boek als communicatiemedium en kunstvorm gebruiken. Dat is het idee achter 'Multiple/Readings', een overzicht van een halve eeuw kunstenaarsboeken. De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience leent van 11 maart tot 24 april 51 werken uit de collectie van Johan Pas. De kunsthistoricus, docent en auteur verzamelt al twintig jaar lang kunstenaarsboeken. Die boeken mogen niet verward worden met de zogenaamde 'livres d'artiste', waarin het oeuvre wordt opgesomd. Het zijn boeken die door kunstenaars als een artistiek medium worden ingezet om op die manier hun publiek te bereiken. 'Multiple/Readings' vangt aan met 'Le dépassement de la problématique de l'art' van Yves Klein en eindigt met een werk van 51 jaar later: 'E ella gusta la casalina' van Vaast Colson en Dennis Tyfus. Beeldend kunstenaars herontdekken hoe langer hoe meer het boek als medium. Met de tentoonstelling wil de Antwerpse Erfgoedbibliotheek aantonen dat het papieren boek nog lang niet dood is in het digitale tijdperk. Orhan Pamuk sluit Passa Porta Festival af Turkse Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk en internationale topauteurs als Sandro Veronesi, Philippe Claudel, Juli Zeh, Arthur Japin en Péter Esterházy komen tijdens de slotdag van het Passa Porta Festival op 27 maart naar het Paleis voor Schone Kunsten. Pamuk sluit Passa Porta af met een lezing en een gesprek over literatuur, Turkije en Europa. Die zondag baadt het centrum van Brussel in de literatuur, want uit alle kanten van Europa komen schrijvers over schrijven praten. Op het menu staan, onder anderen, de politieke en culturele verschuivingen in Hongarije, de Balkan en het Midden Oosten. Toonaangevende literaire stemmen uit deze regio's, zoals Ramsey Nasr voor Palestina, Péter Esterházy voor Hongarije en Roman Simic voor Kroatië, ontmoeten elkaar in Brussel. (Bron: persberichten) Karine Claassen en Simon Demeulemeester