Arboretum Kalmthout heeft altijd al iets gehad met poëzie. Bijna als vanzelfsprekend is de tuin een inspiratiebron voor vele artistiekelingen, waaronder veel woordkunstenaars. In het activiteitenprogramma zijn er geregeld poëziewandelingen of wordt er Haiku voorgedragen.

De idee van een tuindichter kwam vorig voorjaar in een brainstorm over SLOW-toerisme in de provincie Antwerpen naar boven. Nu vindt dit haar uitwerking met de aanstelling van Sine Van Mol.

Het komende jaar zal de tuindichter voor poëtische initiatieven zorgen. De invulling en de uitwerking ervan zal zij volledig zelf bepalen - een dichterlijke vrijheid als het ware.

Ook de onderwerpen, de aanleiding en de inspiratie zal zij zelf bepalen maar hebben steeds betrekking op de arboretumtuin, exotische planten, unieke gebeurtenissen, bijzondere ontmoetingen of een van de vele activiteiten.

Over Sine Van Mol

Sine Van Mol (°1945) werd geboren als Sine Vandekeybus. Haar man heet Van Mol en ze heeft zijn naam overgenomen omdat hij mooier en gemakkelijker is.

Ze is geboren in Kalmthout en woont er nog steeds. Ze studeerde voor onderwijzeres en gaf ruim tien jaar les. Later volgde ze een opleiding tot natuurgids.

Naast haar werk als bibliotheekassistente heeft ze de academie Pigment opgericht waar kinderen en volwassenen tekenlessen kunnen volgen. Nu is ze met pensioen.

In 1990 debuteerde ze met een bundel voorleesverhalen voor de jeugd. Sindsdien verschenen er een tiental boeken van haar hand. Enkele titels zijn: Dan kleurt het water rood, Het paard staat dood te zijn, Vrijdag de dertiende en Thuis staat er yoghurt voor je klaar.

Sine Van Mol schrijft graag verhalen met een maatschappelijke relevantie. In 2000 verscheen Tussen tunnels, een leesboek over adoptiekinderen en de identiteitsproblemen die zij ondervinden.

Naar aanleiding van de dood van twee kindvluchtelingen schreef ze Mag ik overvaren?, een toneelstuk dat een jaar lang door het Mechelse Figurentheater De Maan werd opgevoerd. In 2003 verscheen de dichtbundel Een vlekje wolf met illustraties van Isabelle Vandenabeele.

Sine Van Mol is niet enkel met taal bezig, ze schildert en tekent heel graag. Ze houdt van mensen en vooral van haar kleinkinderen. Ze is dol op haar hond, moderne kunst en de natuur. Ze eet nooit rode kool maar wel appelmoes. Ze houdt niet van ongelijkheid, jaloezie en luie zweetgeuren. (MS)

Arboretum Kalmthout heeft altijd al iets gehad met poëzie. Bijna als vanzelfsprekend is de tuin een inspiratiebron voor vele artistiekelingen, waaronder veel woordkunstenaars. In het activiteitenprogramma zijn er geregeld poëziewandelingen of wordt er Haiku voorgedragen. De idee van een tuindichter kwam vorig voorjaar in een brainstorm over SLOW-toerisme in de provincie Antwerpen naar boven. Nu vindt dit haar uitwerking met de aanstelling van Sine Van Mol. Het komende jaar zal de tuindichter voor poëtische initiatieven zorgen. De invulling en de uitwerking ervan zal zij volledig zelf bepalen - een dichterlijke vrijheid als het ware. Ook de onderwerpen, de aanleiding en de inspiratie zal zij zelf bepalen maar hebben steeds betrekking op de arboretumtuin, exotische planten, unieke gebeurtenissen, bijzondere ontmoetingen of een van de vele activiteiten.Over Sine Van Mol Sine Van Mol (°1945) werd geboren als Sine Vandekeybus. Haar man heet Van Mol en ze heeft zijn naam overgenomen omdat hij mooier en gemakkelijker is. Ze is geboren in Kalmthout en woont er nog steeds. Ze studeerde voor onderwijzeres en gaf ruim tien jaar les. Later volgde ze een opleiding tot natuurgids. Naast haar werk als bibliotheekassistente heeft ze de academie Pigment opgericht waar kinderen en volwassenen tekenlessen kunnen volgen. Nu is ze met pensioen. In 1990 debuteerde ze met een bundel voorleesverhalen voor de jeugd. Sindsdien verschenen er een tiental boeken van haar hand. Enkele titels zijn: Dan kleurt het water rood, Het paard staat dood te zijn, Vrijdag de dertiende en Thuis staat er yoghurt voor je klaar. Sine Van Mol schrijft graag verhalen met een maatschappelijke relevantie. In 2000 verscheen Tussen tunnels, een leesboek over adoptiekinderen en de identiteitsproblemen die zij ondervinden. Naar aanleiding van de dood van twee kindvluchtelingen schreef ze Mag ik overvaren?, een toneelstuk dat een jaar lang door het Mechelse Figurentheater De Maan werd opgevoerd. In 2003 verscheen de dichtbundel Een vlekje wolf met illustraties van Isabelle Vandenabeele. Sine Van Mol is niet enkel met taal bezig, ze schildert en tekent heel graag. Ze houdt van mensen en vooral van haar kleinkinderen. Ze is dol op haar hond, moderne kunst en de natuur. Ze eet nooit rode kool maar wel appelmoes. Ze houdt niet van ongelijkheid, jaloezie en luie zweetgeuren. (MS)