De stad Antwerpen wil 2018 uitroepen tot het "Hugo Clausjaar". Er komt dan onder meer een grote overzichtstentoonstelling in het Letterenhuis. Dat heeft afscheidnemend cultuurschepen Philip Heylen (CD&V) bekendgemaakt tijdens de opening van de 80ste Boekenbeurs in Antwerp Expo.

Het evenement komt er voornamelijk omdat het Letterenhuis in 2015 het literair archief verwierf van de in Brugge geboren maar later in Antwerpen wonende Claus (1929-2008). Dat omvat zowel vroege of oorspronkelijke versies van zijn bekendste werken als onuitgegeven scenario's en teksten, maar ook correspondentie van de auteur met tijdgenoten als Harry Mulisch, Karel Appel en Simon Vinkenoog.

"Het Hugo Clausjaar zal dan ook niet alleen rond zijn oeuvre, maar ook rond de persoon Hugo Claus draaien", zegt Heylen.

De geplande expo in het Letterenhuis, met naast het eigen ontsloten archief ook stukken uit andere verzamelingen, zal gepaard gaan met andere activiteiten zoals literaire wandelingen. (Belga)

De stad Antwerpen wil 2018 uitroepen tot het "Hugo Clausjaar". Er komt dan onder meer een grote overzichtstentoonstelling in het Letterenhuis. Dat heeft afscheidnemend cultuurschepen Philip Heylen (CD&V) bekendgemaakt tijdens de opening van de 80ste Boekenbeurs in Antwerp Expo.Het evenement komt er voornamelijk omdat het Letterenhuis in 2015 het literair archief verwierf van de in Brugge geboren maar later in Antwerpen wonende Claus (1929-2008). Dat omvat zowel vroege of oorspronkelijke versies van zijn bekendste werken als onuitgegeven scenario's en teksten, maar ook correspondentie van de auteur met tijdgenoten als Harry Mulisch, Karel Appel en Simon Vinkenoog. "Het Hugo Clausjaar zal dan ook niet alleen rond zijn oeuvre, maar ook rond de persoon Hugo Claus draaien", zegt Heylen. De geplande expo in het Letterenhuis, met naast het eigen ontsloten archief ook stukken uit andere verzamelingen, zal gepaard gaan met andere activiteiten zoals literaire wandelingen. (Belga)