De jury kende de in 1950 geboren schrijver, die ook schrijft onder drie andere pseudoniemen (Elli Kronauer, Manuela Draeger, Luitz Bassmann), de prestigieuze onderscheiding toe voor diens roman 'Terminus radieux' - letterlijk vertaald: 'Stralende Halte'.

Volodine, een voormalig leraar Russisch, is de "uitvinder" van het literaire begrip "postexotisme". Wat dat begrip inhoudt, werd niet meegedeeld. Van Volodine zijn geen romans in het Nederlands vertaald, wel bvb in het Engels of het Duits.

'Terminus Radieux' schildert een donker en wreed portret van een postapocalyptisch Siberië, dat door mutanten wordt bevolkt. Net als het merendeel van Volodine's dertig romans speelt zijn jongste welp zich af in de toekomst, in dit geval in een Rusland waar de atoombom een einde heeft gemaakt aan de 'Tweede Sovjet-Unie'. Volodine zelf weigert echter zijn oeuvre tot de science fiction te rekenen.

Het prijzengeld voor de Médicis is omgekeerd evenredig met het belang dat er aan gehecht wordt: nul euro. Hetzelfde bedrag is bestemd voor de Australische Lily Brett, die voor haar 'Lola Bensky' onderscheiden werd met de Prix Médicis Etranger. Het titelpersonage is de dochter van een Holocaust-overlevende. De roman geldt als een ontroerende hommage aan de rockgoden van de jaren '60 en '70.

Het literaire prijzenseizoen in Frankrijk kent morgen/woensdag zijn hoogtepunt met de meest gegeerde onderscheiding, de Prix Goncourt.

(Belga/MS)

De jury kende de in 1950 geboren schrijver, die ook schrijft onder drie andere pseudoniemen (Elli Kronauer, Manuela Draeger, Luitz Bassmann), de prestigieuze onderscheiding toe voor diens roman 'Terminus radieux' - letterlijk vertaald: 'Stralende Halte'. Volodine, een voormalig leraar Russisch, is de "uitvinder" van het literaire begrip "postexotisme". Wat dat begrip inhoudt, werd niet meegedeeld. Van Volodine zijn geen romans in het Nederlands vertaald, wel bvb in het Engels of het Duits. 'Terminus Radieux' schildert een donker en wreed portret van een postapocalyptisch Siberië, dat door mutanten wordt bevolkt. Net als het merendeel van Volodine's dertig romans speelt zijn jongste welp zich af in de toekomst, in dit geval in een Rusland waar de atoombom een einde heeft gemaakt aan de 'Tweede Sovjet-Unie'. Volodine zelf weigert echter zijn oeuvre tot de science fiction te rekenen. Het prijzengeld voor de Médicis is omgekeerd evenredig met het belang dat er aan gehecht wordt: nul euro. Hetzelfde bedrag is bestemd voor de Australische Lily Brett, die voor haar 'Lola Bensky' onderscheiden werd met de Prix Médicis Etranger. Het titelpersonage is de dochter van een Holocaust-overlevende. De roman geldt als een ontroerende hommage aan de rockgoden van de jaren '60 en '70. Het literaire prijzenseizoen in Frankrijk kent morgen/woensdag zijn hoogtepunt met de meest gegeerde onderscheiding, de Prix Goncourt. (Belga/MS)