Anthony Horowitz schrijft nieuwe Sherlock Holmes

In september komt van de Britse jeugdschrijver en scenarist Anthony Horowitz een nieuwe Sherlock Holmes uit.

De roman komt er op vraag van de stichting die de nalatenschap van Sir Arthur Conan Doyle beheert. Horowitz wil nog niet veel vertellen over de nieuwe Sherlock Holmes. Een klassiek procédé om de appetijt aan te scherpen en druppelsgewijs wat nieuws los te laten. Zeker de titel van de roman blijft een geheim. Wel wordt het volgens Horowitz en zijn uitgever Orion een verhaal dat de Holmes’ aficionado’s zal kunnen bekoren omdat het in de geest en de stijl van Conan Doyle blijft, maar ook een nieuwe lichting lezers zal aantrekken. Naar eigen zeggen leest en herleest Horowitz de originele detectives sinds hij zestien jaar was. Hoe dan ook speelt de detective in het door Sherlock Holmes vertrouwde Victoriaanse decor.

Britse fans, en dat zijn er heel wat, reageren alvast verdeeld. Toen het bericht van de sequel in de krant The Guardian verscheen, schreef een fanatieke bewonderaar van Sir Arthur Conan Doyle dat zijn held ‘van Baker Street 221B naar Faker Street ging verhuizen’. Anderen wijzen dan weer op het talent van Horowitz om verhalen overtuigend en geloofwaardig zowel in de toekomst als in het verleden te laten spelen.

Anthony Horowitz (55) is vooral bekend om zijn talrijke jeugdboeken die ook in het Nederlands zijn vertaald. Met veel fantasie vermengt hij in titels als ‘Het oma-effect’, ‘Grieselstate’ en ‘De Malteser erfenis’ humor, horror en spanning. Vooral de veeldelige reeks rond de veertienjarige Alex Rider werd wereldwijd een succes. Horowitz werkt ook veel voor televisie. Vooral ‘Foyles War’, een detectivereeks die tijdens de Tweede Wereldoorlog speelt en op Canvas werd uigezonden, kreeg veel lof van publiek en recensenten. Horowitz schreef tevens scenario’s voor series als ‘Midsomer Murders’ en ‘Poirot’ en ook boeken voor volwassenen. Een unicum was ‘William S’, een satirische thriller rond de vraag of Shakespeare naar Hollywood zou trekken om er filmscenario’s te schrijven. De roman verscheen nooit in het Engels, maar kende in het Nederlands een paar herdrukken.

De Schot Arthur Conan Doyle die in 1930 op 71-jarige leeftijd overleed, schreef vier romans en zesenvijftig verhalen over Sherlock Holmes. Ze verschenen bijna alle in het legendarische Londense The Strand Magazine. De meeste kan je nog met plezier lezen, ook omwille van de tijdsgeest. De nogal excentrieke gewezen arts was in zijn tijd enorm populair. Hij mocht zich met ‘Sir’ laten aanspreken, maar hij kreeg nooit een adellijke titel. Zelfs voor Groot-Brittannië zou een baron of graaf die niet alleen in elfjes geloofde, maar ook nog dacht dat hij ze kon fotograferen wat al te uitzonderlijk zijn. Holmes was zo geliefd dat er nationaal protest kwam toen Conan Doyle hem in de waterval van het Zwitserse Reichenbach liet sterven. Holmes verrees in ‘De hond van de Baskervilles’. Ondanks hun groot succes vond Conan Doyle zijn nu bijna vergeten historische romans stukken beter dan zijn detectives.

Fred Braeckman




Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content