Zij neemt het stokje over van Ramsey Nasr, die de functie de afgelopen vier jaar vervulde. Vegter (54) is na de dichters Gerrit Komrij, Driek van Wissen en Ramsey Nasr de eerste vrouw die de functie voor haar rekening neemt.

Eerste verkiezing

Het was de eerste keer dat er geen verkiezing georganiseerd werd voor de Nederlandse Dichter des Vaderlands. Vegter werd aangeduid door een breed samengestelde benoemingscommissie, waarvan ook de Belgische schrijfster Kristien Hemmerechts deel uitmaakte.

De commissie was het unaniem eens met de voordracht van Vegter. "Zij is een uitermate veelzijdig dichter en schrijver wiens maatschappelijk engagement niet nieuw is en met de jaren steeds sterker lijkt te worden."

De gedichten van Vegter, die ook kinderboeken heeft geschreven, zijn volgens de commissie erg toegankelijk. "Vanwege haar open blik en indringende taal, omdat zij een brug kan slaan naar theater en beeldende kunst, en omdat ze ook kinderen voor zich zal weten te winnen, is Anne Vegter de perfecte Dichter des Vaderlands."

Flashmobs en spreekkoren

Vegter zelf heeft al aangekondigd poëzie breed te willen verspreiden. In het voorjaar van 2014 gaat ze op reis langs alle regio's en plaatsen waar door bezuinigingen bibliotheken en culturele centra zijn verdwenen.

Bij haar activiteiten wil ze moderne media combineren met flashmobs of oeroude middelen als spreekkoren. Ze wil poëzie ook inzetten als "radicaal middel tegen de dominantie van politiek-economisch taalgebruik". (Belga/MS)

Zij neemt het stokje over van Ramsey Nasr, die de functie de afgelopen vier jaar vervulde. Vegter (54) is na de dichters Gerrit Komrij, Driek van Wissen en Ramsey Nasr de eerste vrouw die de functie voor haar rekening neemt.Eerste verkiezing Het was de eerste keer dat er geen verkiezing georganiseerd werd voor de Nederlandse Dichter des Vaderlands. Vegter werd aangeduid door een breed samengestelde benoemingscommissie, waarvan ook de Belgische schrijfster Kristien Hemmerechts deel uitmaakte. De commissie was het unaniem eens met de voordracht van Vegter. "Zij is een uitermate veelzijdig dichter en schrijver wiens maatschappelijk engagement niet nieuw is en met de jaren steeds sterker lijkt te worden." De gedichten van Vegter, die ook kinderboeken heeft geschreven, zijn volgens de commissie erg toegankelijk. "Vanwege haar open blik en indringende taal, omdat zij een brug kan slaan naar theater en beeldende kunst, en omdat ze ook kinderen voor zich zal weten te winnen, is Anne Vegter de perfecte Dichter des Vaderlands." Flashmobs en spreekkoren Vegter zelf heeft al aangekondigd poëzie breed te willen verspreiden. In het voorjaar van 2014 gaat ze op reis langs alle regio's en plaatsen waar door bezuinigingen bibliotheken en culturele centra zijn verdwenen. Bij haar activiteiten wil ze moderne media combineren met flashmobs of oeroude middelen als spreekkoren. Ze wil poëzie ook inzetten als "radicaal middel tegen de dominantie van politiek-economisch taalgebruik". (Belga/MS)