Harper Lee, ooit nog een jeugdvriendin van de flamboyante Truman Capote maar in alles zijn tegendeel, maakte in 1960 furore met haar debuutroman 'To kill a mockingbird'. Zij liet het bij deze spraakmakende roman tot er plots verleden jaar een oerversie opdook die na veel palaveren met advocaten alsnog verscheen, ook in het Nederlands.

Iconische Amerikaanse roman

Harper Lee schreef met 'Spaar de spotvogel' - die in 2010 nog een nieuwe Nederlandse vertaling kreeg met voorwoord door Kristien Hemmerechts - een van de iconische Amerikaanse romans waarin het racisme in de States van de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw aan de kaak werd gesteld. Het boek legde haar geen windeieren want minstens 40 miljoen exemplaren gingen er sindsdien over de toonbank.

Toen het boek zijn gouden jubileum vierde in 2010 schreef boekensite-medewerker Jeroen Bert er onder andere het volgende over: "Dit verhaal over de advocaat Atticus Finch, die de zwarte Tom Robinson verdedigt wanneer hij er onterecht van wordt beschuldigd een blank meisje te hebben verkracht, stelde de verhoudingen tussen blank en zwart ter discussie in het van segregatie doordrongen zuiden van de VS. Aan het begin van de woelige jaren 60 en zelfs decennia later leverde dat hevige reacties op uit heel uiteenlopende ideologische kampen."

Dat het boek in 1962 werd verfilmd met Gregory Peck in de hoofdrol - die een Oscar kreeg voor zijn vertolking van de advocaat Atticus Finch trouwens - gaf het boek in de verkoop een enorme boost. Sindsdien werden er gemiddeld 1 miljoen exemplaren per jaar van verkocht.

Voorstudie

GF
© GF

Verleden jaar verscheen dan een tweede roman van Harper Lee die beschouwd wordt als een voorstudie van haar debuut: 'Go set a watchman' - in het Nederlands vertaald als 'Ga heen, zet een wachter'.

Harper Lee overleed in een zorginstelling in Alabama waar ze haar hele leven honkvast is blijven wonen.

Harper Lee, ooit nog een jeugdvriendin van de flamboyante Truman Capote maar in alles zijn tegendeel, maakte in 1960 furore met haar debuutroman 'To kill a mockingbird'. Zij liet het bij deze spraakmakende roman tot er plots verleden jaar een oerversie opdook die na veel palaveren met advocaten alsnog verscheen, ook in het Nederlands.Iconische Amerikaanse romanHarper Lee schreef met 'Spaar de spotvogel' - die in 2010 nog een nieuwe Nederlandse vertaling kreeg met voorwoord door Kristien Hemmerechts - een van de iconische Amerikaanse romans waarin het racisme in de States van de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw aan de kaak werd gesteld. Het boek legde haar geen windeieren want minstens 40 miljoen exemplaren gingen er sindsdien over de toonbank.Toen het boek zijn gouden jubileum vierde in 2010 schreef boekensite-medewerker Jeroen Bert er onder andere het volgende over: "Dit verhaal over de advocaat Atticus Finch, die de zwarte Tom Robinson verdedigt wanneer hij er onterecht van wordt beschuldigd een blank meisje te hebben verkracht, stelde de verhoudingen tussen blank en zwart ter discussie in het van segregatie doordrongen zuiden van de VS. Aan het begin van de woelige jaren 60 en zelfs decennia later leverde dat hevige reacties op uit heel uiteenlopende ideologische kampen."Dat het boek in 1962 werd verfilmd met Gregory Peck in de hoofdrol - die een Oscar kreeg voor zijn vertolking van de advocaat Atticus Finch trouwens - gaf het boek in de verkoop een enorme boost. Sindsdien werden er gemiddeld 1 miljoen exemplaren per jaar van verkocht.VoorstudieVerleden jaar verscheen dan een tweede roman van Harper Lee die beschouwd wordt als een voorstudie van haar debuut: 'Go set a watchman' - in het Nederlands vertaald als 'Ga heen, zet een wachter'. Harper Lee overleed in een zorginstelling in Alabama waar ze haar hele leven honkvast is blijven wonen.