De activiste in de vrouwen- en lesbische beweging stierf in haar woning in het Californische Santa Cruz. Dat meldde de New York Times. Rich werd 82.

De gescheiden moeder van drie zonen leefde meer dan dertig jaar samen met haar levensgezellin, schrijfster Michelle Cliff. De theoretica in het feminisme schreef tientallen werken in de dichtkunst en proza, doceerde aan gerenommeerde universiteiten en won tal van prijzen, daaronder ook de National Book Award (1974).

De dochter van een professor geneeskunde en een pianiste bracht als studente al haar eerste dichtbundel uit. In 1953 trouwde ze met de Harvard-econoom Alfred H. Conrad, met wie ze drie zonen op de wereld zette. Het huwelijk strandde in 1970. In de jaren zestig schreef Rich haar eerste feministische boeken, later publiceerde ze werken over racisme, de burgerrechtenbeweging, de Vietnamoorlog en sociale gerechtigheid.

In 1997 weigerde de schrijfster van de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton de National Medal of the Arts aan te nemen. Ze protesteerde daarmee tegen de huldiging van "een paar modelkunstenaars" en verklaarde voorts dat ze geen prijs kon ontvangen in het Witte Huis "omdat de betekenis van kunst zoals ik die begrijp, onverenigbaar is met de cynische politiek van deze regering". (Belga/MS)

De activiste in de vrouwen- en lesbische beweging stierf in haar woning in het Californische Santa Cruz. Dat meldde de New York Times. Rich werd 82. De gescheiden moeder van drie zonen leefde meer dan dertig jaar samen met haar levensgezellin, schrijfster Michelle Cliff. De theoretica in het feminisme schreef tientallen werken in de dichtkunst en proza, doceerde aan gerenommeerde universiteiten en won tal van prijzen, daaronder ook de National Book Award (1974). De dochter van een professor geneeskunde en een pianiste bracht als studente al haar eerste dichtbundel uit. In 1953 trouwde ze met de Harvard-econoom Alfred H. Conrad, met wie ze drie zonen op de wereld zette. Het huwelijk strandde in 1970. In de jaren zestig schreef Rich haar eerste feministische boeken, later publiceerde ze werken over racisme, de burgerrechtenbeweging, de Vietnamoorlog en sociale gerechtigheid. In 1997 weigerde de schrijfster van de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton de National Medal of the Arts aan te nemen. Ze protesteerde daarmee tegen de huldiging van "een paar modelkunstenaars" en verklaarde voorts dat ze geen prijs kon ontvangen in het Witte Huis "omdat de betekenis van kunst zoals ik die begrijp, onverenigbaar is met de cynische politiek van deze regering". (Belga/MS)