Begin 2011 werd hier al gesignaleerd dat boekhandelsketen Borders in slechte papieren verkeerde maar nu meldt Boekblad dat het ook effectief op de fles gaat en het faillissement aanvraagt. 399 Borders-boekenwinkels doen de deuren dicht en naar schatting 10.700 mensen verliezen daardoor hun job.

Eind 2010 had Borders aan de schuldeisers al uitstelling van betaling gevraagd en zijn uitgebreid netwerk gereorganiseerd. Van de 650 winkels bleven er uiteindelijk een kleine 400 over maar ook deze herstructurering kon niet baten. De boekenmarkt in Amerika wordt meer en meer via digitale weg bespeeld. Veel Amerikaanse boekenliefhebbers betrekken hun boeken via Amazon.com en laten de tradtionele boekenwinkel links liggen.

Barnes & Noble, marktleider in de boekenwinkel, zag dit gevaar al jaren geleden aankomen en investeerde in e-readers, e-boeken en elektronische bestellingsmanieren. Maar ook Barnes & Noble is nog slechts een kleine speler vergeleken bij Amazon.Samen zouden Borders en Barnes & Noble volgens het zakenmagazine Fortune bijvoorbeeld maar goed zijn voor anderhalf miljard euro, terwijl concurrent Amazon met de vingers in de neus 59,5 miljard euro waard zou zijn.

Er is dus zwaar weer op komst voor de klassieke boekhandel in de States. Ook in Nederland en Vlaanderen hebben de boekhandels het moeilijk. Selexyz in Nederland gaat bezuinigen en diverse kwaliteitsboekhandels in Nederland en Vlaanderen deden onlangs de deuren dicht. Voorlopig is de input van de elektronische boekenmarkt, genre Amazon, hier nog verwaarloosbaar. Maar nu het Nederlandse Bol.com nog sterker inzet op de Vlaamse markt, zou daar wel eens vlug verandering in kunnen komen.

Frank Hellemans

Begin 2011 werd hier al gesignaleerd dat boekhandelsketen Borders in slechte papieren verkeerde maar nu meldt Boekblad dat het ook effectief op de fles gaat en het faillissement aanvraagt. 399 Borders-boekenwinkels doen de deuren dicht en naar schatting 10.700 mensen verliezen daardoor hun job.Eind 2010 had Borders aan de schuldeisers al uitstelling van betaling gevraagd en zijn uitgebreid netwerk gereorganiseerd. Van de 650 winkels bleven er uiteindelijk een kleine 400 over maar ook deze herstructurering kon niet baten. De boekenmarkt in Amerika wordt meer en meer via digitale weg bespeeld. Veel Amerikaanse boekenliefhebbers betrekken hun boeken via Amazon.com en laten de tradtionele boekenwinkel links liggen. Barnes & Noble, marktleider in de boekenwinkel, zag dit gevaar al jaren geleden aankomen en investeerde in e-readers, e-boeken en elektronische bestellingsmanieren. Maar ook Barnes & Noble is nog slechts een kleine speler vergeleken bij Amazon.Samen zouden Borders en Barnes & Noble volgens het zakenmagazine Fortune bijvoorbeeld maar goed zijn voor anderhalf miljard euro, terwijl concurrent Amazon met de vingers in de neus 59,5 miljard euro waard zou zijn. Er is dus zwaar weer op komst voor de klassieke boekhandel in de States. Ook in Nederland en Vlaanderen hebben de boekhandels het moeilijk. Selexyz in Nederland gaat bezuinigen en diverse kwaliteitsboekhandels in Nederland en Vlaanderen deden onlangs de deuren dicht. Voorlopig is de input van de elektronische boekenmarkt, genre Amazon, hier nog verwaarloosbaar. Maar nu het Nederlandse Bol.com nog sterker inzet op de Vlaamse markt, zou daar wel eens vlug verandering in kunnen komen.Frank Hellemans