Eerder berichten we hier al over de uit de hand lopende contractonderhandelingen tussen Amazon en Hachette, een van de grootste Amerikaanse uitgeverijen. Amazon bemoeilijkte de aankoop van Hachette-titels door leveringen opzettelijk uit te stellen of veel langere leveringstermijnen voorop te stellen dan deze voor titels van andere uitgeverijen.

Sinds begin mei liep de spanning tussen beide boekgiganten alleen maar verder op. Een tussentijdse climax werd bereikt toen Amazon vorige week de pre-order-knop verwijderde bij 'The Silkworm', de nog te verschijnen tweede thriller van Robert Galbraith (het pseudoniem van J.K. Rowling). Dat boek wordt eveneens bij Hachette uitgegeven.

Koop bij een ander!

Kort nadien verscheen de knop terug, maar dat betekende zeker niet het einde van het conflict. Woensdag 28 mei verhoogde Amazon in een eerste publieke reactie sinds het conflict bekend raakte de inzet gevoelig. In een open brief op het Kindleforum wordt klanten woordelijk het advies gegeven om hun boeken elders te kopen: "Als u echt een van de getroffen titels wil, dan betreuren we het ongemak en raden we u aan een nieuwe of gebruikte versie aan te kopen via een van onze onderverdelers of bij een van onze concurrenten."

Hoog spel? Amazon is duidelijk tot veel bereid om Hachette op de knieën te krijgen. En dat heeft volgens het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic alles te maken met de echte inzet van deze contractenstrijd: de controle over de e-boekenmarkt.

De wortels van het conflict liggen in een poging van Apple en vijf van de zes grootste Amerikaanse uitgeverijen - waaronder Hachette - om onder elkaar een minimumprijs voor e-boeken vast te leggen, in een poging de discountprijzen van Amazon tegen te gaan. Amazon trok daarop naar de rechter en die oordeelde in juli 2013, nadat vier van de vijf uitgeverijen al tot een minnelijke schikking waren gekomen, dat Apple en co zich schuldig hadden gemaakt aan illegale prijsafspraken.

Voorbeeld stellen

Naar aanleiding van deze rechtszaak moeten de uitgeverijen hun contracten met onder andere Amazon nu heronderhandelen. Omdat Hachette de eerste is die met Amazon rond de tafel zit, wordt het spel heel hard gespeeld - Amazon zet bijvoorbeeld zijn reputatie van snelle, betrouwbare leverancier op het spel. De uitkomst van deze onderhandelingen zal volgens The Atlantic immers de contractbesprekingen tussen Amazon en de andere uitgeverijen bepalen. Kortom, Amazon wil een voorbeeld stellen.

Wint Amazon, dan zal het nog meer dan voorheen de e-boekmarkt beheersen en concurrenten met onevenaarbaar lage prijzen kunnen wegconcurreren. Voorlopig ziet het er dus niet naar uit dat het bedrijf uit Seattle zich op de een of andere manier toegeeflijk zal opstellen. "We zijn niet optimistisch dat dit snel zal opgelost zijn," klinkt het verontrustend in de open brief van Amazon.

Jeroen Bert

Eerder berichten we hier al over de uit de hand lopende contractonderhandelingen tussen Amazon en Hachette, een van de grootste Amerikaanse uitgeverijen. Amazon bemoeilijkte de aankoop van Hachette-titels door leveringen opzettelijk uit te stellen of veel langere leveringstermijnen voorop te stellen dan deze voor titels van andere uitgeverijen. Sinds begin mei liep de spanning tussen beide boekgiganten alleen maar verder op. Een tussentijdse climax werd bereikt toen Amazon vorige week de pre-order-knop verwijderde bij 'The Silkworm', de nog te verschijnen tweede thriller van Robert Galbraith (het pseudoniem van J.K. Rowling). Dat boek wordt eveneens bij Hachette uitgegeven. Koop bij een ander!Kort nadien verscheen de knop terug, maar dat betekende zeker niet het einde van het conflict. Woensdag 28 mei verhoogde Amazon in een eerste publieke reactie sinds het conflict bekend raakte de inzet gevoelig. In een open brief op het Kindleforum wordt klanten woordelijk het advies gegeven om hun boeken elders te kopen: "Als u echt een van de getroffen titels wil, dan betreuren we het ongemak en raden we u aan een nieuwe of gebruikte versie aan te kopen via een van onze onderverdelers of bij een van onze concurrenten."Hoog spel? Amazon is duidelijk tot veel bereid om Hachette op de knieën te krijgen. En dat heeft volgens het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic alles te maken met de echte inzet van deze contractenstrijd: de controle over de e-boekenmarkt.De wortels van het conflict liggen in een poging van Apple en vijf van de zes grootste Amerikaanse uitgeverijen - waaronder Hachette - om onder elkaar een minimumprijs voor e-boeken vast te leggen, in een poging de discountprijzen van Amazon tegen te gaan. Amazon trok daarop naar de rechter en die oordeelde in juli 2013, nadat vier van de vijf uitgeverijen al tot een minnelijke schikking waren gekomen, dat Apple en co zich schuldig hadden gemaakt aan illegale prijsafspraken.Voorbeeld stellenNaar aanleiding van deze rechtszaak moeten de uitgeverijen hun contracten met onder andere Amazon nu heronderhandelen. Omdat Hachette de eerste is die met Amazon rond de tafel zit, wordt het spel heel hard gespeeld - Amazon zet bijvoorbeeld zijn reputatie van snelle, betrouwbare leverancier op het spel. De uitkomst van deze onderhandelingen zal volgens The Atlantic immers de contractbesprekingen tussen Amazon en de andere uitgeverijen bepalen. Kortom, Amazon wil een voorbeeld stellen.Wint Amazon, dan zal het nog meer dan voorheen de e-boekmarkt beheersen en concurrenten met onevenaarbaar lage prijzen kunnen wegconcurreren. Voorlopig ziet het er dus niet naar uit dat het bedrijf uit Seattle zich op de een of andere manier toegeeflijk zal opstellen. "We zijn niet optimistisch dat dit snel zal opgelost zijn," klinkt het verontrustend in de open brief van Amazon.Jeroen Bert