Amanda Hodgkinson - Britannia Road 22

Uitgeverij: Orlando uitgevers (originele titel: 22 Britannia Road)

Aantal pagina's: 374

Prijs: 19,95 euro

ISBN: 978-90-229-5987-9

De Poolse Silvana en Janusz Nowak werden smoorverliefd in de zomer van 1937. Nauwelijks een jaar na de geboorte van hun eerste kind vertrekt Janusz als soldaat. Silvana probeert met zoon Aurek haar schoonfamilie te bereiken, maar raakt verstrikt in de Poolse bossen.

Na de oorlog koopt Janusz een huis in het Britse Ipswich en slaagt hij erin vrouw en zoon op te sporen en te laten overkomen. Het begin van geluk. Maar het verleden dat ze niet deelden, legt zijn knijpgrage vingers rond hun kelen. Moeder en zoon kleven aan elkaar, vader tuurt naar hun dierlijkheid op zoek naar wat was.

Door heen en weer te springen in de tijd vervlecht Hodgkinson de verhalen van Janusz en Silvana met elkaar. Ze doet dit in een licht poëtische en volle taal, die slingert tussen krachtige beelden. Enkel op het einde mist ze een paar treden en stuitert ze pathetisch zwaaiend naar beneden.

Tine Hens

De Poolse Silvana en Janusz Nowak werden smoorverliefd in de zomer van 1937. Nauwelijks een jaar na de geboorte van hun eerste kind vertrekt Janusz als soldaat. Silvana probeert met zoon Aurek haar schoonfamilie te bereiken, maar raakt verstrikt in de Poolse bossen. Na de oorlog koopt Janusz een huis in het Britse Ipswich en slaagt hij erin vrouw en zoon op te sporen en te laten overkomen. Het begin van geluk. Maar het verleden dat ze niet deelden, legt zijn knijpgrage vingers rond hun kelen. Moeder en zoon kleven aan elkaar, vader tuurt naar hun dierlijkheid op zoek naar wat was. Door heen en weer te springen in de tijd vervlecht Hodgkinson de verhalen van Janusz en Silvana met elkaar. Ze doet dit in een licht poëtische en volle taal, die slingert tussen krachtige beelden. Enkel op het einde mist ze een paar treden en stuitert ze pathetisch zwaaiend naar beneden. Tine Hens