Activiteiten rond het Boonjaar

Vanavond trapt Behoud de Begeerte in Aalst het Boonjaar op gang. Maar daarnaast zijn dit voorjaar de meest uiteenlopende activiteiten aan Boontje gewijd. Een kleine greep uit een wijdvertakt aanbod.

Daags nadien, op 16 maart, stelt de Gentse journalist en schrijver Freek Neyrinck zijn kroniek “BOONtje en ik op Dagblad Vooruit” voor in de balzaal van het Gentse kunstencentrum Vooruit. Neyrinck begon zijn journalistieke carrière bij de Gentse socialistische krant en lieert zijn memoires met die van Boon. “Op mijn eerste werkdag kreeg ik een kus van hem. Hij had mij aanzien voor de nieuwe secretaresse,” lacht Neyrinck zowat vier decennia later. Het stond de kameraadschap tussen de beiden niet in de weg. Ook na Boons afscheid bij de krant hield Neyrinck contact. Geertrui Daem, Piet Van Eeckhout, Willie Verhegghe tekenen present bij de voorstelling.

Vzw ’t Uilekot uit het Oost-Vlaamse Herzele tekent dan weer voor een uitgebreid alternatief Boonprogramma in Oost-Vlaanderen.

Initiatiefnemer Filip De Bodt licht toe: “Onze vereniging bestaat niet echt uit Boon-gedenkers of -vierders. Wij willen Boon met een gezonde dosis contramine onder de aandacht brengen, met Boons sociale engagement in het achterhoofd. Boonbiograaf Kris Humbeeck is bij ons te gast, maar evengoed organiseren we activiteiten in volkscafés en zaaltjes in de streek van Herzele, het land van Jan de Lichte.” Op die manier kwam een lijvig programma tot stand met 16 auteurs, dat op 5 april aftrapt met een overzichtstentoonstelling rond Maurice Roggeman, vlak na de Tweede Wereldoorlog Boons kompaan bij de krant “De Roode Vaan.” Voorts organiseert de vereniging Mieke Maaike’s obscene fuif op 14 april en een slotdag met (Boon)boekenmarkt op 1 mei, waar ook ‘Vuile’ Mong Rosseel, Marc Reugebrink en Annelies Verbeke present geven.

De Etterbeekse Louis-Paul Boonkring organiseert onder de noemer “Boon! Uitgesproken?” twee debatten. Op 3 mei buigen Rachida Lamrabet, Joost Vandecasteele, Jos Geysels, Frank Beke, Gwendolyn Rutten en Bart Caron zich in het Aalsterse centrum Netwerk over “Een visie vanuit Boon op de huidige maatschappelijke situatie.” Gie Goris modereert.

Op 24 mei staat de grootstedelijke dynamiek centraal in de lokalen van het Brusselse RITS, onder de titel: De voorstad groeit/ De stad als front voor de politieke strijd. Een gesprek tussen Stijn Oosterlynck en geograaf Erik Swyngedouw, hoogleraar geografie aan de universiteit van Manchester, gelardeerd met een kortfilm en een fototentoonstelling.

In de Sint-Niklase stadsbibliotheek buigt Boon-onderzoekster Britt Kennis zich op 18 april over de rol van Reynaert De Vos in het werk van Louis Paul Boon. Was Boontje eerder Reynaert dan Isengrinus, eerder vos dan wolf?

Het Berchemse filosofiecafé “Het zoekend hert” grijpt de honderdste verjaardag van Boon aan voor een filosofische lezingenreeks onder de noemer “Eros en de kwetsbare mens.” http://hetzoekendhert.be/eros-en-de-kwetsbare-mens-nieuwe-lezingencyclus/Daarin komen zowel Boon als filosoof Leopold Flam aan bod. “Boon en Flam waren leeftijdsgenoten en maakten in de jaren na de Tweede Wereldoorlog deel uit van de brede socialistische beweging,” zegt initiatiefnemer Eddy Strauven. “Hoe uiteenlopend hun karakters ook waren, de schrijver en de professor waren op veel vlakken geestesgenoten.” Marja Pruis komt op 22 april 2012 vertellen over Boon als eenzame dubbelkunstenaar, de overige lezingen kaderen Flam en Boon tegen de achtergrond van internationale existentiefilosofie.

Het Vlaams parlement en deBuren dopen eveneens hun duit in hetzakje. In de lokettenzaal van het Vlaams Parlement wordt op 13 juni een aflevering in de reeks “De Literaire Loketten” aan Boon gewijd. Kris Humbeeck vertelt over zijn Boonbiografie.

Op de planken

Ook theaterliefhebbers komen in het Boonjaar aan hun trekken. TG Vagevuur herneemt zijn toneelbewerking van Boons roman “Menuet”, op 17 maart in Burcht. “Menuet is niet de meest voor de hand liggende roman om naar theater te vertalen,” klinkt het bij Vagevuur. “Het is een vrijwel plotloos verhaal, waarbij de toeschouwer bovendien verstrikt raakt in de drie verhaallijnen. Welk van de drie personages geloof je? De man, de vrouw of het meisje?”

Het Tiense theatergezelschap Het Betoog blaast de muziektheaterproductie “Het mannetje met de bolhoed” uit 2009 nieuw leven in. De voorstelling is gebaseerd op het filmscript “De atoombom en het mannetje met de bolhoed,” dat Boon schreef in 1946. “Ik ontdeklte Boons scenario tijdens mijn studentenjaren. Het is een erg expressionistische tekst, die doet denken aan Van Ostaijen,” zegt acteur en Betoog-voorman Filip Stuerbout. “Het is veel associatiever en poëtischer dan je van een filmscenario zou verwachten. Chaotischer ook: een rechtlijnig verhaal zit er niet in verweven.” Stuerbout ziet een duidelijk verband tussen “Het mannetje met de bolhoed” en Boons roman “Mijn kleine oorlog.” Passages uit die roman vinden dan ook hun weg naar de voorstelling, om de wat rudimentaire personages uit het script bij te kleuren. Op 29 maart te zien in het Antwerpse theater Klokhuis, op 27 april in Herzele.

Boon zelf wordt ten slotte ook tot personage bewerkt door acteur Herman Bogaert. Bogaert kruipt in de huid van Boon in de monoloog “Ik, Louis Paul Boon.” Eerder maakte Bogaert ook voorstellingen rond Elsschot,Multatuli en Gezelle. 13 april in Saviocentrum Dilbeek, op 3 mei in de Antwerpse Permekebibliotheek en op 12 mei in het Letterenhuis aldaar.

Erfgoed

Boon vormt ook het onderwerp van enkele tentoonstellingen Van 18 maart tot 4 november 2012 vindt in het Antwerpse Letterenhuis de tentoonstelling ‘Villa Isengrimus. Louis Paul Boon’ plaats. In Aalst belicht museum ’t Gasthuys met de tentoonstelling ‘Rebellen’ dan weer de historische romans van de schrijver: de historische achtergrond bij de romans rond jan de Lichjte en priester Daens wordt omstandig uit de doeken gedaan. Op Erfgoeddag, 22 april, wordt het historische proces tegen Jan De Lichte in Aalst opnieuw geënsceneerd.

Op 23 juni wordt in Aalst ook een volkse Boonparade georganiseerd. De stoet vertrekt op de Kapellekensbaan. Of wat had u gedacht?

Michiel Leen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content