76-jarige Nederlandse dichter H.H.ter Balkt overleden

© Laurens Jz.Coster

Zondagavond kwam de Nederlandse dichter H.H.ter Balkt te overlijden. Verleden jaar verschenen naar aanleiding van zijn 75ste verjaardag nog zijn verzamelde gedichten in 1 band van 1800 bladzijden.

De laatste jaren leidde Herman Harry ter Balkt, zoals zijn naam voluit luidde, een teruggetrokken bestaan in het Nijmegense. Ooit was dat anders toen hij in de jaren 1970, ook in Vlaanderen, grote sier maakte onder zijn Bijbels profetisch pseudoniem Hababuk II de Balker. Het was de tijd van Johnny de Selfkicker en andere podiumbeesten die met groot vocaal vertoon hun poëzie ten gehore brachten.

Grote meneer

76-jarige Nederlandse dichter H.H.ter Balkt overleden
© GF

Toen verleden jaar bij De Bezige Bij ‘Hee hoor mij ho simultaan op de brandtorens’, zijn verzamelde gedichten in 1 kloeke band van 1800 bladzijden, verscheen, zat het levenswerk van H.H.ter Balkt er min of meer op. Ter Balkt was als dichter altijd een grote meneer in Nederland geweest, getuige daarvan onder andere de P.C.Hooftprijs voor zijn oeuvre die hem in 2003 te beurt viel. In Vlaanderen echter was het de laatste jaren erg stil geworden rond hem geworden.

Zijn poëzie klonk heel bijzonder en was plastisch. Ze is genietbaar, ook voor wie niet zo into poetry is.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content