719.750 keer ‘Het leven is vurrukkulluk’

Vanochtend signeerde Remco Campert manshoge uitvoeringen van alle letters van het woord ‘vurrukkulluk’. Daarmee startte Nederland Leest dat dit jaar draait om Camperts klassieker ‘Het leven is vurrukkulluk’.

De twaalf letters worden de komende weken verspreid over de twaalf Nederlandse provincies. Zo symboliseert de openingshandeling – live in de centrale vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam – het doel van Nederland Leest: een heel land dat een maand lang praat over een en hetzelfde boek. Voor de zesde editie van de leesbevorderingsactie is gekozen voor de roman ‘Het leven is vurrukkulluk’ van Remco Campert, dat vijftig jaar geleden verscheen en sindsdien nooit uit druk is geweest. Camperts grote doorbraak gaat over de vrijheid-blijheid van de sixties en de keerzijde daarvan. Het verhaal beschrijft een dag uit het leven van de kunstenaarsvrienden Mees en Boelie. Drank, feesten, seks – om meer draait hun vrijblijvend bestaan niet. Maar de melancholieke ondertoon verraadt dat ze niet echt gelukkig zijn met het gebrek aan houvast. Pas als ze ’s avonds laat verzeild raken in weer een met drank overladen feest kunnen uit de grond van hun hart even gelukkig zijn.

Vanaf vandaag tot en met 18 november kunnen alle leden van de bibliotheek gratis een exemplaar van ‘Het leven is vurrukkulluk’ krijgen in een van de 1000 vestigingen verspreid over Nederland. Niet-leden, zoals geïnteresseerde Vlamingen, kunnen in de boekhandel een speciale luxe-editie kopen inclusief dvd waarop een aflevering te zien is van het historische tv-programma ‘Andere Tijden’ over de jaren zestig. Prijs: een tientje. Daarnaast verschijnt het boek onder meer als luisterboek en scholierenpocket.

Hoe groots ook, de actie heeft minder reikwijdte dan de afgelopen jaren. De totale oplage van acht verschillende edities is 719.750 exemplaren. In 2008 kenden de verschillende edities van ‘Twee vrouwen’ van Harry Mulisch nog een gezamenlijke oplage van 1.0350.500 exemplaren. De reden van afname is de ongekende bezuinigingsgolf waarmee Nederlandse bibliotheken al enkele jaren te maken hebben. Volgens de Vereniging van Openbare Bibliotheken dreigt sluiting voor 300 vestigingen.

Campert ondersteunt de actie zo veel mogelijk. Maar de broze, inmiddels 82-jarige auteur moet zich beperken. Een paar interviews en een handvol optredens, meer doet hij niet. Zo telt zijn tournee, samen met onder meer ambassadeur van de actie Philip Freriks en schrijvers Ronald Giphart en Jan Mulder, maar vier haltes. Daarnaast is hij aanwezig op de feestelijke afsluitende bijeenkomst in Amsterdam. Dat zou wel eens de laatste keer zijn dat Campert in levende lijve te zien is.

De actie leeft ook op televisie. Vanaf vandaag lezen elke dag bekende en onbekende Nederlanders rond middernacht op Nederland 2 een fragment voor uit het boek. Campert zelf trapt af met een voordracht van het eerste hoofdstuk. Hij sluit ook af met de laatste pagina op de slotdag van Nederland Leest. Daartussen lezen onder meer Kitty Courbois en Frans Weisz voor. De speciale uitzending van ‘Andere tijden’ die bij de boekhandelseditie is gevoegd, is te zien op 29 oktober op Nederland 2 om 21.20 uur.

Maarten Dessing

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content