62 procent van alle Duitse e-books illegaal gedownload

De Duitse boekhandel en uitgevers maken zich grote zorgen over de piraterij op het internet. De verliezen zijn enorm.

Na de muziek- en de filmindustrie treft de internetpiraterij ook de uitgeverswereld. Uit recente cijfers blijkt dat 62 procent van alle e-books in Duitsland illegaal van het internet gedownload zijn. Omgerekend is dat cijfer goed voor 14 miljoen boeken die in 2010 niet door de lezer werden betaald.

De cijfers zijn afkomstig van de grote marktonderzoeker GfK (Growth from Knowledge) die 10.000 lezers ondervroeg. Vier van tien lezers die van het downloaden van e-books gebruikmaken, kiezen daarvoor illegale bronnen. ‘De cijfers zijn voor de jonge e-book-markt angstaanjagend,’ aldus Alexander Skipis, de zaakvoerder van de Vereniging van de Duitse Boekhandel.
E-books maakten vorig jaar 0,5 procent van de Duitse boekenmarkt uit. De Vereniging van de Duitse Boekhandel rekent wegens de toenemende verspreiding van tablet-pc’s zoals de iPad van Apple met een sterke groei van het e-book. De boekenbranche beschikt weliswaar over legale platforms zoals ‘libreka!’ om e-books te downloaden, maar het illegale inpikken van digitale boeken is populairder en neemt grote proporties aan.

De zaakvoerder van de Duitse boekhandelvereniging verwijt de Duitse regering dat ze het probleem niet onderkent en zich ook niet bewust is van de economische en culturele gevaren die door het illegale downloaden van boeken ontstaan. In naam van uitgevers en boekhandel eist Alexander Skipis een verstandige regeling voor de faire omgang met door auteursrechten beschermde inhouden in het internet.

Boekhandels en uitgevers zijn bang dat ze dezelfde weg opgaan als de muziekindustrie, waarvan de omzet in Duitsland sedert 2000 met 45 procent gekrompen is. In Duitsland werden in 2010 46 miljoen muziekalbums illegaal gedownload, een derde meer dan in 2009.

Het probleem treft ook de Duitse pers. Al op zondagavond wordt het weekblad ‘Der Spiegel’ via pdf-versies gretig gedownload, zodat de illegale lezers eerder op de hoogte zijn van wat in de wereld gebeurt dan de betalende abonnees die hun weekblad pas op maandagochtend in de bus krijgen.

Piet de Moor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content