Het Brusselse veilinghuis Million verkocht gisteren de originele tekening van Hergé voor 'De scepter van Ottokar' voor 539.880 euro, meer dan het dubbele van waar op gehoopt werd. De tekening was uitgevoerd met Chinese inkt en kleurpotlood.

Eih bennek, eih blevek

De stripliefhebbers keken al een tijdje reikhalzend uit naar de stripveiling van Million, samen met het Parijse Drouot, waar de verkoop van de tekening voor de cover van de achtste Kuifje-album de parel op de kroon was. Oorspronkelijke kleurbladzijden uit de 'De scepter van Ottokar' werden in het verleden al verkocht voor 250.000 euro maar nu was het dus de beurt aan het omslag zelf.

GF
© GF

'De scepter van Ottokar' kwam uit in 1939 en alludeert op de aanhechting van Oostenrijk bij nazi-Duitsland. Oostenrijk, Syldavië in het album, verzet zich tegen de anschluss bij Bordurië, Duitsland dus. Legendarisch is het taaltje dat de Syldaviërs in Hergé's strip gebruiken. Hergé baseerde zich op het Brussels om het Syldavisch te creëren. Bekendste voorbeeld van het Syldavisch-Brusselse slang dat tot vandaag wordt geciteerd: Eih bennek, eih blevek.Of: hier ben ik, hier blijf ik.

Frank Hellemans

Het Brusselse veilinghuis Million verkocht gisteren de originele tekening van Hergé voor 'De scepter van Ottokar' voor 539.880 euro, meer dan het dubbele van waar op gehoopt werd. De tekening was uitgevoerd met Chinese inkt en kleurpotlood.Eih bennek, eih blevekDe stripliefhebbers keken al een tijdje reikhalzend uit naar de stripveiling van Million, samen met het Parijse Drouot, waar de verkoop van de tekening voor de cover van de achtste Kuifje-album de parel op de kroon was. Oorspronkelijke kleurbladzijden uit de 'De scepter van Ottokar' werden in het verleden al verkocht voor 250.000 euro maar nu was het dus de beurt aan het omslag zelf.'De scepter van Ottokar' kwam uit in 1939 en alludeert op de aanhechting van Oostenrijk bij nazi-Duitsland. Oostenrijk, Syldavië in het album, verzet zich tegen de anschluss bij Bordurië, Duitsland dus. Legendarisch is het taaltje dat de Syldaviërs in Hergé's strip gebruiken. Hergé baseerde zich op het Brussels om het Syldavisch te creëren. Bekendste voorbeeld van het Syldavisch-Brusselse slang dat tot vandaag wordt geciteerd: Eih bennek, eih blevek.Of: hier ben ik, hier blijf ik.Frank Hellemans