Met '555 feiten waar je helemaal niets aan hebt' schotelt Herman Boel de lezer een hele hoop overbodige kennis voor. Of toch niet? Het boek brengt een verzameling van zaken die we niet wisten, maar wel moeten geloven. Van schokkende, tot verrassende tot gewoon interessante weetjes: vijf feiten waarover u zelf mag oordelen hoeveel u eraan hebt.

1. De ruitenkoning in een kaartspel is Julius Caesar

Het kaartspel in zijn finale vorm zoals we het nu nog kennen, beeldt vier grote koningen uit de geschiedenis af. De klaverenkoning is Alexander de Grote, de schoppenkoning is David van Israël, Julius Caesar is de ruitenkoning en de hartenkoning is Karel De Grote.

2. Slaatjes van McDonald's bevatten meer vet dan hamburgers

De salades van McDonald's bevatten tot 60 procent meer vet dan hun hamburgers. Een hamburger bevat 9 gram vet, een cheeseburger 12 gram. De Premium Caesar Salade met kip maar liefst 17 gram. De Premium Southwest Salade met kip en de Premium Bacon Ranch Salade met kip bevatten elk zelfs 20 gram vet.

belga
© belga

De dressing voegt daar nog een hoop vet aan toe: 6 gram met Creamy Southwest Dressing, 15 gram met Ranch Dressing. Met een gewone salade met kip en gewone dressing werkt u dus al 35 gram vet naar binnen, of het equivalent van vier hamburgers.

3. In 1672 aten de Nederlanders hun premier op

Een rampjaar voor Nederland: het land werd in 1672 aangevallen door Frankrijk, Engeland en de bisdomen Munster en Keulen. Het verwaarloosde leger was machteloos en iemand moest de zondebok zijn. Dat zouden raadspensionaris Johan de Witt en zijn broer Cornelis zijn.

Een raadspensionaris was destijds de belangrijkste staatsman, vergelijkbaar met een premier, minister van Financiën en minister van Buitenlandse Zaken in één.

Johan werd als verrader gezien en zijn broer werd gevangengezet. Op 20 augustus verzamelde het volk zich rond de gevangenis in Den Haag waar Johan zijn broer bezocht. Zij werden door de menigte naar buiten gesleurd, ontkleed, ondersteboven gehangen en bijna volledig opgegeten. Enkel hun duimen en tong bleven over. Die zijn nog altijd te bezichtigen in het Haags Historisch Museum.

4. Een Thaise politieagent die iets fout doet, krijgt een roze Hello Kitty-armband om

David Malvestuto/Warren Murray
© David Malvestuto/Warren Murray

In Thailand denkt een agent tweemaal na voor hij of zij te laat op het werk verschijnt, fout parkeert of papier van een chocoladereep op de grond gooit. In 2007 kreeg Bangkok namelijk een nieuw hoofd van de politie, die de oude strafmaatregelen ontoereikend vond en daarom een nieuwe regel invoerde: een agent die een fout maakt, moet een roze armband van Hello Kitty om, inclusief hartjes.

Daardoor moeten de agenten schuld en schaamte voelen, zodat ze de fout niet opnieuw maken. Hello Kitty is geliefd bij jonge meisjes en is niet bepaald iets waar machopolitiemannen mee willen uitpakken.

5. Octopussen hebben drie harten

Een octopus is een relatief intelligent dier. Zijn intelligentie is te vergelijken met die van een kat. Een octopus heeft veel spieren, waaronder drie harten. Een hart gebruikt hij om - net als de mens - bloed door het lichaam te pompen. Met de twee andere harten pompt hij bloed in de kieuwen.

Met '555 feiten waar je helemaal niets aan hebt' schotelt Herman Boel de lezer een hele hoop overbodige kennis voor. Of toch niet? Het boek brengt een verzameling van zaken die we niet wisten, maar wel moeten geloven. Van schokkende, tot verrassende tot gewoon interessante weetjes: vijf feiten waarover u zelf mag oordelen hoeveel u eraan hebt.Het kaartspel in zijn finale vorm zoals we het nu nog kennen, beeldt vier grote koningen uit de geschiedenis af. De klaverenkoning is Alexander de Grote, de schoppenkoning is David van Israël, Julius Caesar is de ruitenkoning en de hartenkoning is Karel De Grote.De salades van McDonald's bevatten tot 60 procent meer vet dan hun hamburgers. Een hamburger bevat 9 gram vet, een cheeseburger 12 gram. De Premium Caesar Salade met kip maar liefst 17 gram. De Premium Southwest Salade met kip en de Premium Bacon Ranch Salade met kip bevatten elk zelfs 20 gram vet. Een rampjaar voor Nederland: het land werd in 1672 aangevallen door Frankrijk, Engeland en de bisdomen Munster en Keulen. Het verwaarloosde leger was machteloos en iemand moest de zondebok zijn. Dat zouden raadspensionaris Johan de Witt en zijn broer Cornelis zijn.Een raadspensionaris was destijds de belangrijkste staatsman, vergelijkbaar met een premier, minister van Financiën en minister van Buitenlandse Zaken in één.Johan werd als verrader gezien en zijn broer werd gevangengezet. Op 20 augustus verzamelde het volk zich rond de gevangenis in Den Haag waar Johan zijn broer bezocht. Zij werden door de menigte naar buiten gesleurd, ontkleed, ondersteboven gehangen en bijna volledig opgegeten. Enkel hun duimen en tong bleven over. Die zijn nog altijd te bezichtigen in het Haags Historisch Museum.Daardoor moeten de agenten schuld en schaamte voelen, zodat ze de fout niet opnieuw maken. Hello Kitty is geliefd bij jonge meisjes en is niet bepaald iets waar machopolitiemannen mee willen uitpakken.Een octopus is een relatief intelligent dier. Zijn intelligentie is te vergelijken met die van een kat. Een octopus heeft veel spieren, waaronder drie harten. Een hart gebruikt hij om - net als de mens - bloed door het lichaam te pompen. Met de twee andere harten pompt hij bloed in de kieuwen.