28-jarige Eleanor Catton wint 45ste Man Booker Prize

© AFP (via Belga)

Eleanor Catton, de Nieuw-Zeelandse auteur van ‘The Luminaries’, is de jongste auteur ooit die de meest prestigieuze Engelstalige literaire prijs in de wacht sleept.

Bovendien is ‘The Luminaries’ meteen ook het dikste boek ooit dat met de Booker wordt bekroond. “Met 832 pagina’s vraagt het boek immens veel tijd van de lezer, maar de dividenden zijn astronomisch,” zo wist juryvoorzitter Robert Macfarlane de keuze van de jury voor dit lijvige relaas over de goudkoorts in het 19de-eeuwse Nieuw-Zeeland met een kwinkslag te motiveren.

Lumineus

“Het is een verbluffend werk,” zo vervolgde hij, “een lumineus werk. Het is enorm zonder dat het zich overstrekt.” ‘The Luminaries’ moet in elk geval indruk gemaakt hebben om in een van de literair meest hoogstaande shortlists van de voorbije jaren er toch uit te springen. De concurrentie was bikkelhard dit jaar en ondanks het klassieke spel van de wedkantoren was het moeilijk te voorspellen wie zou winnen. Dat bleek bijvoorbeeld uit de uiteenlopende prognoses die de BBC afnam bij de gasten op het traditionele prijzendiner in de Londense Guildhall.

Misschien was het wel het lef van Catton om zich aan zo’n lijvig, complex boek met veel personages te wagen dat haar de prijs opleverde. Voormalig jurylid van de Booker-jury en chef boeken bij de Daily Telegraph Gaby Wood noemde ‘The Luminaries’ van alle genomineerde boeken het moedigste. En Catton gaf in haar dankwoord toe dat ze het haar redacteurs bij uitgeverij Granta bijzonder moeilijk heeft gemaakt. “Heel wat suggesties van mijn redacteur waren mathematisch gewoon onmogelijk.”

60.000 euro

‘The Luminaries’ is Cattons tweede roman. In 2008 schreef ze haar debuut ‘De repetitie’ als afstudeerproject in een academische opleiding creatief schrijven. De roman werd toen onthaald als het ietwat onvolmaakte werk van een beloftevolle schrijfster. Een eeuwige belofte zal ze na het winnen van de Booker in ieder geval niet blijven.

Catton ontving de prijs – goed voor 50.000 pond of bijna 60.000 euro – uit de handen van de Hertogin van Cornwall, Camilla Parker Bowles, die zelf ook voor een primeur tekende: zij is de eerste Britse royal die de uitreiking van de Man Booker Prize bijwoont.

De romans die naast de hoofdprijs grepen, waren ‘We hebben nieuwe namen nodig’ van NoViolet Bulawayo, ‘Harvest’ van Jim Crace, ‘The Lowland’ van Jhumpa Lahiri, ‘A Tale for the Time Being’ van Ruth Ozeki en ‘Het testament van Maria’ van Colm Tóibín.

Not Booker

The Guardian pakte gisteravond, naast de bekendmaking van de Booker-winnaar, ook uit met de winnaar van de alternatieve Not the Booker prize 2013, voor boeken die “niet of misschien wel in aanmerking komen voor de Man Booker Prize”. De winnaar is dit jaar Kate Atkinson met ‘Life after Life’. De publieksprijs ging naar ‘Anywhere’s Better than Here’ van Zoe Venditozzi.

Jeroen Bert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content