25 wereldklassiekers op Boekenbeurs

Op zondag 1 november wordt de Perpetua-reeks aan het Boekenbeurspubliek voorgesteld. Op de dag dat we onze doden herdenken, beleven de meesters van de wereldliteratuur een prestigieuze revival.

Op zondag 1 november wordt de Perpetua-reeks aan het Boekenbeurspubliek voorgesteld. Op de dag dat we onze doden herdenken, beleven de meesters van de wereldliteratuur een prestigieuze revival.

Mark Pieters, uitgever bij Athenaeum-Polak & Van Gennep, kauwde al jaren op het idee: de klassieke meesterwerken onderbrengen in één reeks. Hij was van oordeel dat die te verspreid zaten bij diverse uitgeverijen, en dat er naast goede ook een pak belabberde vertalingen op de markt waren. Dus dienden de rechten te worden verworven van de titels die niet tot het eigen fonds behoorden, wat vele uurtjes onderhandelen vergde. Maar vóór het zover was, dienden die honderd – jawel, 100! – hoogtepunten van de wereldliteratuur opgelijst te worden. Daartoe werd een zeskoppige jury in het leven geroepen, een raad van wijzen met verschillende achtergronden en interesses: Kees Fens, Hella Haasse, Arnon Grunberg, Kristien Hemmerechts, Piet Gerbrandy en Maarten Asscher, voormalig uitgever, schrijver, vertaler en directeur van de gereputeerde Amsterdamse boekhandel Athenaeum. Asscher is het die op Allerheiligen in Antwerpen de aanwezigen zal informeren over de keuze van de titels.

Omdat zo’n limitatieve reeks altijd veel stof voor discussie oplevert en geen enkele jury de absolute wijsheid in pacht heeft, werd er een beroep gedaan op de stem van het volk. Tachtig titels mocht de jury kiezen, twintig (uit een groslijst van de jury) middels een poll door het publiek. Er golden twee criteria voor opname in de reeks: de schrijver is niet meer in leven, en slechts één titel per auteur. Het overwegend Nederlandse kiespubliek liet een duidelijke voorkeur blijken voor Herodotos’ ‘Historiën’, Johan Huizinga’s ‘Herfsttij der middeleeuwen’ en ‘Utopia’ van Thomas More, met Willem Elsschots ‘Kaas’ op een verdienstelijke vierde plaats. Andere Nederlandse auteurs die door het publiek werden geselecteerd zijn Louis Paul Boon, Hadewijch en Simon Vestdijk.

Drie jaar geleden ging de reeks van start met ‘De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha’ van Cervantes. Tot op heden zijn er 25 titels beschikbaar. Nog 75 te gaan. Iedere maand verschijnt er één nieuwe. Van sommige titels worden er nieuwe vertalingen gemaakt. Elk boek wordt afgesloten met een nawoord door een kenner van het desbetreffende werk.

Behalve Maarten Asscher, die een warm pleidooi zal houden voor het lezen van de klassiekers van de wereldliteratuur, zullen op 1 november drie Vlaamse schrijvers hun liefde voor de klassieken belijden: Christophe Vekeman, Bart Koubaa en Peter Terrin. Moderator is Gudrun De Geyter van Klara. Eén aanwezige in de zaal maakt kans op het winnen van alle 25 reeds verschenen delen en gaat na afloop naar huis in het gezelschap van Austen, Flaubert, Goethe, Plato, Stendhal en nog twintig andere coryfeeën.

De Boekenbeurs – Antwerp Expo
Jan Van Rijswijcklaan 191
2020 Antwerpen

Zondag 1 november 2009 – 13u: De 100 beste boeken (Oranje Zaal)

Philip Hoorne

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content