De redactieleden van Granta deden dezelfde oefening eerder al in 1983, 1993 en 2003, en mogen onomwonden stellen dat ze oog voor talent hebben. De twintig namen die ze toen telkens uit hun mouw schudden, zijn vandaag niet zelden literaire zwaargewichten geworden. En klinken sommige namen niet als een klok, dan schrijven zij niettemin in de luwte een eigenzinnig oeuvre bij mekaar. In 1983 werden onder anderen Martin Amis, Pat Barker, Julian Barnes, William Boyd, Kazuo Ishiguro, Ian McEwan en Salman Rushdie gespot als supertalenten. In 1993 waren dat bijvoorbeeld Iain Banks, Alan Hollinghurst, Hanif Kureishi, Ben Okri, Will Self and Jeanette Winterson. En 2003 was rijk aan talent als dat van Monica Ali, A.L. Kennedy, David Mitchell, Zadie Smith and Sarah Waters. Allen namen die weinig toelichting nodig hebben en geregeld op shortlists van prestigieuze prijzen prijken of in de prijzen vallen.

Neus voor talent Ter illustratie van het scoutingtalent van de Granta-redactie: toen Monica Ali in 2003 werd opgemerkt, moest haar grote doorbraakroman 'Brick Lane' nog verschijnen. De lijstjes hebben niet alleen voorspellende waarde - welk talent moeten we ontdekken? - maar geven onbekende auteurs natuurlijk ook een stevige duw in de rug. Toen in 1993 Louis de Bernières een plaatsje tussen de 20 kreeg, was hij ondanks vier gepubliceerde romans ook binnen de literaire wereld een nobele onbekende. Een jaar later was zijn vierde worp, 'Kapitein Corelli's mandoline', een absolute bestseller.

Voor de 20 onder de 40 die dit jaar de Granta-selectie halen, staat er dus heel wat op het spel: internationale bekendheid, een stijgende of zelfs exploderende boekenverkoop, maar ook veel druk op de nog frêle literaire schouders.

Vrouwen boven
Voor het eerste zijn de dames in de meerderheid. En dook er in de vorige lijsten occasioneel een auteur op met niet-Britse roots - een Ben Okri, Kazuo Ishiguro of Monica Ali - dan zijn de achtergronden van de 20 literatoren in spe deze keer heel divers. Net als hun vertelstijlen.

Zadie Smith en Adam Thirwell waren er al bij in 2003, maar mogen als gevestigde maar nog steeds groeiende waarden opnieuw meespelen met de 'jonkies'. Van die jonkies zijn er heel wat die ook in eigen land weinig bekendheid hebben - eigen aan dit type voorspellende lijstjes natuurlijk. We geven hieronder voor de volledigheid de volledige lijst van 20 mee en zijn nu al benieuwd van wie we de volgende jaren meer zullen horen.

De 'Best of Young British Novelists' of de 20 meest beloftevolle jonge romanciers voor het volgende decennium zijn volgens Granta: Naomi Alderman,?Tahmima Anam,?Ned Beauman,?Jenni Fagan,?Adam Foulds,?Xiaolu Guo,?Sarah Hall,?Steven Hall,?Joanna Kavenna,?Benjamin Markovits,?Nadifa Mohamed,?Helen Oyeyemi,?Ross Raisin,?Sunjeev Sahota,?Taiye Selasi,?Kamila Shamsie,?Zadie Smith,?David Szalay,?Adam Thirlwell en Evie Wyld.

Jeroen Bert

De redactieleden van Granta deden dezelfde oefening eerder al in 1983, 1993 en 2003, en mogen onomwonden stellen dat ze oog voor talent hebben. De twintig namen die ze toen telkens uit hun mouw schudden, zijn vandaag niet zelden literaire zwaargewichten geworden. En klinken sommige namen niet als een klok, dan schrijven zij niettemin in de luwte een eigenzinnig oeuvre bij mekaar. In 1983 werden onder anderen Martin Amis, Pat Barker, Julian Barnes, William Boyd, Kazuo Ishiguro, Ian McEwan en Salman Rushdie gespot als supertalenten. In 1993 waren dat bijvoorbeeld Iain Banks, Alan Hollinghurst, Hanif Kureishi, Ben Okri, Will Self and Jeanette Winterson. En 2003 was rijk aan talent als dat van Monica Ali, A.L. Kennedy, David Mitchell, Zadie Smith and Sarah Waters. Allen namen die weinig toelichting nodig hebben en geregeld op shortlists van prestigieuze prijzen prijken of in de prijzen vallen. Neus voor talent Ter illustratie van het scoutingtalent van de Granta-redactie: toen Monica Ali in 2003 werd opgemerkt, moest haar grote doorbraakroman 'Brick Lane' nog verschijnen. De lijstjes hebben niet alleen voorspellende waarde - welk talent moeten we ontdekken? - maar geven onbekende auteurs natuurlijk ook een stevige duw in de rug. Toen in 1993 Louis de Bernières een plaatsje tussen de 20 kreeg, was hij ondanks vier gepubliceerde romans ook binnen de literaire wereld een nobele onbekende. Een jaar later was zijn vierde worp, 'Kapitein Corelli's mandoline', een absolute bestseller. Voor de 20 onder de 40 die dit jaar de Granta-selectie halen, staat er dus heel wat op het spel: internationale bekendheid, een stijgende of zelfs exploderende boekenverkoop, maar ook veel druk op de nog frêle literaire schouders. Vrouwen boven Voor het eerste zijn de dames in de meerderheid. En dook er in de vorige lijsten occasioneel een auteur op met niet-Britse roots - een Ben Okri, Kazuo Ishiguro of Monica Ali - dan zijn de achtergronden van de 20 literatoren in spe deze keer heel divers. Net als hun vertelstijlen. Zadie Smith en Adam Thirwell waren er al bij in 2003, maar mogen als gevestigde maar nog steeds groeiende waarden opnieuw meespelen met de 'jonkies'. Van die jonkies zijn er heel wat die ook in eigen land weinig bekendheid hebben - eigen aan dit type voorspellende lijstjes natuurlijk. We geven hieronder voor de volledigheid de volledige lijst van 20 mee en zijn nu al benieuwd van wie we de volgende jaren meer zullen horen. De 'Best of Young British Novelists' of de 20 meest beloftevolle jonge romanciers voor het volgende decennium zijn volgens Granta: Naomi Alderman,?Tahmima Anam,?Ned Beauman,?Jenni Fagan,?Adam Foulds,?Xiaolu Guo,?Sarah Hall,?Steven Hall,?Joanna Kavenna,?Benjamin Markovits,?Nadifa Mohamed,?Helen Oyeyemi,?Ross Raisin,?Sunjeev Sahota,?Taiye Selasi,?Kamila Shamsie,?Zadie Smith,?David Szalay,?Adam Thirlwell en Evie Wyld. Jeroen Bert